Den brittiska aktuariesammanslutningen the Actuarial Profession, har sammanställt forskning på området om vad människor förstår om finansiella risker och långsiktigt sparande. Det är ingen rolig läsning. Det visar sig att människor inte lär sig rationella regler för sitt sparande och använder inte erfarenheter de gjort i en situation, när de ställs inför en ny som liknar den tidigare.
Folk fattar lite bättre beslut genom att de får utbildning, men skillnaden är liten och kunskaperna glöms bort.
De som är aktiva och ofta följer sitt sparande genom att kolla kontot "blir närsynta" och lyckas sämre än de som kollar sällan. Och när folk ska välja alternativ vill de helst lägga sig i mitten. Om valet till exempel står mellan 25, 50 eller 90 procent aktier så väljer majoriteten 50 procent. Ändrar man valet till 50, 75 eller 100 procent så väljer de, just det, 75 procent för att det alternativet ligger i mitten.
Aktuarierna konstaterar också, vilket är en tuff slutsats, att människor i allmänhet förstår väldigt lite av hur finansiella marknader fungerar, men de har alla ångest över sin finansiella välfärd.
Mot den bakgrunden borde det ställas enorma krav på dem som utformar valsystem eller undertecknar kollektivavtal. De måste se till att människor som inte väljer har en chans och att det faktiskt kan vara alldeles ok att inte välja om ickevalsalternativet är tillräckligt bra.
Kanske borde man till och med byta namn på ickevalsalternativen och kalla dem standardalternativ och låta jobbigare val bli något för dem som vill välja och tror att de vet hur. Det skulle i så fall vara ett sätt att anpassa systemen till människorna, snarare än tvärtom.
Pensionsnyheterna Analys nr 2/08