NYHETSARKIVET
30 jan 2008 14:10
Samarbete ska rädda pensionskassor
De förmånsbestämda pensionerna är snabbt på väg att försvinna, vilket gör att Pensionskassor och försäkringsföreningar får allt svårare att klara av att hålla sina kostnader nere. De har ju med få undantag främst ägnat sig åt att trygga förmånsbestämda pensioner. Till det kommer att avtalsparterna handlat upp de försäkringsgivare man ska ha till sina planer, och då har kassorna ofta ställts utanför upphandlingarna. Visserligen kommer de förmånsbestämda pensionerna att generera nya premier ännu under många år, men på sikt handlar det ändå om att kassorna tvingas i run off, eftersom det inte längre kommer in några nya kunder.

I det här läget har fem kassor eller pensionsadministratörer, Arkitekternas Pensionskassa, Försäkringsbranschens Pensionskassa, Sparinstitutens Pensionskassa, SPK, Swedish Match båda kassor PSA och PSF och administratören Bankpension Sverige AB, tidigare BPT, har börjat diskutera ett samarbete för att i möjligaste mån klara de utmaningar på kostnadssidan som man ställs inför. Det kan då till exempel handla om att man delar på utvecklingskostnader för nya IT-system eller tekniska och personella funktioner, till exempel aktuarier, ekonomer eller jurister.

De fem är i grunden olika eftersom de verkar på olika avtalsområden, men problem med sina kostnader har de alla gemensamt.

Det som kommer att bli dyrt framöver är utveckling av IT-system som klarar av förmånsbestämda pensioner men även premiebestämda försäkringar, som på sikt blir den form som kommer att dominera.
Inte valbara alternativ

Arkitekternas Pensionskassa har en begränsad målgrupp, endast arkitekter och ingenjörer har hittills kunnat vara försäkrade i kassan, något som gjorde att man inte kom i fråga i ITP-upphandlingen.

- Vi siktar på att bli ett valbart alternativ i den upphandling som ska göras av ITP-parterna 2012, men för att ha en chans att komma med då öppna oss för alla och sänka våra kostnader med minst en tredjedel, säger Maritha Lindberg, vd för Arkitekternas Pensionskassa.

Hon tillägger att man inte kommer att klara att få ned kostnaderna till den nivå som Alecta erbjuder i ITP 1.

- Så långt ned som Alectas 0,1 procent av kapitalet kommer vi inte att nå. Men vi hoppas komma ned till AMF Pensions nivå på omkring 0,3 procent av premien, säger hon.

Om ITP-parterna inte väljer ut Arkitekterna i nästa upphandling är det en lång tid i run off som väntar. Det kan dröja 30 eller till och med 40 år innan man fått in sina sista premier men om bara ett par år kommer man att hamna i situationen att man måste betala ut mer i pensioner än man får in i premier, alltså ett negativt kassaflöde.

Dödskamp

En betydligt snabbare run off eller dödskamp hotar PSA-kassan på Swedish Match.

- Om vi inte väljs ut i den upphandling som Svenskt Näringsliv och LO ska börja om nu för att vara klara till årsskiftet så försvinner alla premier över en natt. PSA-kassan försäkrar ju Avtalspension SAF-LO som är helt premiebestämd, säger Göran Hammarberg, kassaföreståndare på PSA på Swedish Match.

Han förestår även PSF, som tryggar ITP för tjänstemännen. PSF är i samma situation som Arkitekternas kassa, eftersom de inte valts ut men fortfarande kan ta in premier i ITP 2 för anställda födda före 1979.

Ett sätt att rädda kassan och försäkra sig om nya premier skulle kunna vara att man, i likhet med SCA och Skanska, ber parterna om tillstånd att få trygga ITP 1-pensioner i egen regi via kassan. Något beslut om det har man dock inte fattat.

- Det är en fråga som inte är uppe nu, men som kan komma upp i framtiden, säger Göran Hammarberg.

Flyttar ihop

Bankpension Sverige AB, som övertog Bankanställdas Pensionstjänst under 2006, administrerar bankplanen för anställda inom SEB, Danske Bank och Nordea. Bankanställdas pensionsplan, BPT, är fortfarande förmånsbestämd, i och med att parterna på området förlängde avtalet till och med juli 2009. Detta eftersom bankerna inte är överens om huruvida man ska byta bort de förmånsbestämda pensionerna mot premiebestämda, eller handla upp försäkringsgivare så som man gjort på ITP-området. Åtminstone inte än. Bankpension Sverige AB flyttar in i större lokaler i det hus som ägs av Arkitekternas Pensionskassa på Nybrogatan 7 i Stockholm.

Hur allvarligt FPK, Försäkringsbranschens Pensionskassa, ser på samarbetet med de övriga kassorna är inte klart. De har, i likhet med Swedish Match kassor, redan lagt ut sin administration på Skandikon.

Hur och när samarbetet mellan de fem kassorna ska bli verklighet och vad man i så fall ska samarbeta om är ännu höljt i dunkel. De inblandade är dock mycket medvetna om att man måste vara billig, kostnadseffektiv och klara av att hantera både gamla och nya pensioner för att ha en chans att överleva. I annat fall väntar en lång Golgatavandring i run off.

Blir det några Pensionskassor kvar?

Sveriges pensionskassor har nästan alla en lång historia, de äldsta uppstod på 1800-talet. Nu är frågan om de har någon framtid. För det första tryggar de oftast förmånsbestämda pensioner och de är som bekant på väg att försvinna. Att snabbt ställa om sig för att erbjuda premiebestämda pensioner och klara kryssvalskonkurrensen är knappast att tänka på. Uppemot 80 procent av de första premierna till ITP 1 hamnade ju i Alecta och AMF Pension. Resten av försäkringsbranschen fick dela på de kryss som blev kvar.

I det läget är det knappast troligt att kassorna, även om de skulle klara av att bli utvalda och skapa bra system för att administrera premiebestämda pensioner, skulle kunna säkerställa några framtida premieflöden för att hålla näsan ovan vattenytan.

Och det är inte bara en fråga om varumärken. Kassorna måste också klara av att leverera konkurrenskraftig avkastning till rimliga priser.

Gå i säng

Det är i det perspektivet man ska se det samarbete som kassorna nu inleder, även om det inte är första gången man diskuterar att gå i säng med varandra. Om de ska ha en chans att klara sig i framtiden kommer det att ställas ännu större krav på dem.

Här kommer det att finnas "dödgrävare" som specialiserar sig på att ta hand om gamla stockar av förmånsbestämda pensioner ifrån kassor i run off. Det handlar då både om att effektivisera kapitalförvaltning, administration och system för att hålla nere kostnaderna eftersom medlemmarna i kassorna blir färre och färre när inga nya kommer in. Och för dem som blir sist kvar kan det bli dyrt att betala för administrationen. I förlängningen kommer det bara att finnas kulisser kvar, som antyder vem pensionen kommer ifrån i form av en logga på pensionsbeskedet.

Arbetet i bakgrunden kommer att vara outsourcat på fabriker som specialiserat sig på pensionsadministration, utbetalning, kapitalförvaltning eller kundservice.

Det är en utveckling som många vill slippa uppleva, men som för närvarande förefaller oundviklig.

PP Pension räddades av avtalsparterna

PP Pension, tidigare Pressens Pensionskassa, fick monopol på att förvalta avtalspensionerna på pressens område i det avtal som Tidningsutgivarna slöt med HTF och Journalistförbundet i december 2007. De anställda på Pressens område kommer inte att kunna välja mellan olika försäkringsbolag utan kommer bara att ha PP Pension att tillgå.

Pensionsavtalet, som slöts i december 2007, är en blåkopia av det nya ITP-avtalet men med den skillnaden att det inte administreras av Collectum och ickeväljarna hamnar inte hos Alecta. De får hålla tillgodo med Pressens Pensionskassa som därmed kan fortsätta att trygga pensioner för landets murvlar, något som man började med redan 1882.

Pensionsnyheterna Analys nr 2/08
Artikeln något korrigerad jämfört med originalet, se Pensionsnyheterna e-post den 8 februari 2008.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907