NYHETSARKIVET
30 jan 2008 14:10
Skandia JK-anmäler AP-fonder efter den misslyckade processen
Skandia ger inte upp striden med AP-fonderna. Det senaste draget från Skandia är en anmälan till justitiekanslern där man vill ha att JK "i vart fall utreder och överväger" om AP-fondcheferna har ägnat sig åt otillåtna bisysslor när de lovat att bistå Skandia Liv med expertutlåtanden om priset för kapitalförvaltningstjänster. Dessutom anser Skandia att JK bör granska om AP-fonderna agerat i enlighet med grundlagens krav på "saklighet och opartiskhet" när de ville slippa lämna ut sina kapitalförvaltningsavtal till skiljenämnden.

På 12 sidor går Skandias advokater från Gernandt & Danielsson advokatbyrå igenom det som hände hösten 2007 när Skandia med hjälp av ett så kallat editionsförfarande ville tvinga AP-fonderna att lämna ut sina kapitalförvaltningsavtal till tingsrätten.

Detta eftersom Skandia ville syna de kort som dotterbolaget Skandia Liv hade i skiljeprocessen om kostnaden för kapitalförvaltningen som Skandia Liv betalar till DnB Nor, i det avtal som Skandia tecknade när man sålde kapitalförvaltningen till norrmännen.

AP-fonderna vill inte lämna ut sina avtal och menade att om man av tingsrätten skulle tvingas lämna ut dem, så skulle det kunna innebära att fonderna i framtiden inte skulle kunna teckna lika förmånliga avtal som de man nu har. Det skulle kunna leda till att svenskarnas inkomstpensioner i framtiden blir lägre än annars.

Talan drogs tillbaka

Skandia drog tillbaka sin talan mot AP-fonderna redan den 24 oktober. Av anmälan till JK skriver Skandia att det berodde på den debattartikel som Mats Andersson, vd på fjärde AP-fonden och Peter Norman, vd för Sjunde AP-fonden skrev på DN Debatt den 1 oktober. I artikeln skrev de två AP-fondsdirektörerna att Skandia skulle ha hotat dem "för att tysta vittnen" och att Skandia genom "avancerad processteknik" försökte se till att de två inte skulle få höras av skiljenämnden i tvisten mellan Skandia och Skandia Liv.

Enligt anmälan ledde artikeln till uppmärksamhet i media och "Skandia tvangs förklara och rentav försvara varför Skandia hade utnyttjat sin lagliga rätt att få ut allmänna handlingar".

I anmälan står vidare: "Skandia gjorde till slut bedömningen att det på grund av den påtagligt negativa publicitet i media som Mats Anderssons och Peter Normans artikel givit upphov till allvarligt skulle skada Skandias intressen om det pågående editionsförfarandet fick fortsätta".

Mycket förvånande

Det som verkar ha tagit Skandia hårdast är att Peter Norman redan vid ett möte den 15 augusti sagt att om Skandia tänkte gå vidare med editionsförfarandet, så skulle han via en debattartikel informera pensionsspararna om att de riskerade lägre pensioner till följd av Skandias agerande.

"Peter Normans uttalanden upplevdes av de närvarande representanterna för Skandia som mycket obehagliga och mycket förvånande för att komma från en myndighetschef".

Peter Norman ska ha upprepat detta "hot" den 12 september eftersom Skandias chefjurist Helena Nelson då var med på mötet och inte tidigare fått höra detta direkt ifrån honom.

Skandia anser vidare att AP-fonderna har yrkat på tok för höga ersättningskrav för den avbrutna processen i tingsrätten och menar att de istället för yrka ersättning för de kostnader man haft istället "framställde något slags skönsmässigt beräknat skadeståndsanspråk".

Dessutom gjorde fonderna i första vändan misstaget att ta ut moms på eget arbete som man tvingats göra i processen, något som Skandia finner "särskilt anmärkningsvärt".

Nu återstår att se vad Justitiekansler Göran Lambertz tänker göra av Skandias anmälan.

AP-fonderna ligger lågt

När Pensionsnyheterna berättar för de inblandade AP-fondsdirektörerna Mats Andersson, AP 4, Bengt Hellström AP 3 och Peter Norman AP 7, så är det ingen av dem som är medveten om att Skandia JK-anmält dem. Efter det att Pensionsnyheterna skickat över anmälan blir det dock väldigt tyst.

Peter Norman uppger att han för närvarande är pappaledig och därför inte ska kommentera frågan. Hans ställföreträdare Richard Gröttheim har inte heller några kommentarer utan ärendet har lämnats vidare till fondens jurister på advokatbyrån Bird & Bird.

AP 3 låter via sin informationschef Christina Kusoffsky Hillesöy hälsa att man inte har några kommentarer.

Mats Andersson, vd på AP 4 säger att han först vill diskutera frågan med sina jurister och med fondens ordförande Birgit Friggebo och avböjer att kommentera det nu aktuella ärendet.

Skandia anmälde AP 4 för felplacerad fax

Den anmälan som Skandia lämnade in till JK den 27 december är inte den första. Redan i somras JK-anmäldes Fjärde AP-fonden för att man haft bristande rutiner vid handläggning av inkommande handlingar.

Skandias advokater skickade nämligen en begäran om utlämning av allmän handling till Fjärde AP-fonden via fax men fick ingen reaktion ifrån fonden. Anledningen var att faxet gått till en fax på fondens affärssida och att ingen där brydde sig om faxet eftersom det är ovanligt med fax.

- Vi har sagt att vi gjorde fel och har nu säkerställt att det inte ska kunna hända igen. Om Skandias advokater bara ringt eller mejlat eller hört av sig till oss på något annat sätt så skulle vi naturligtvis ha tagit tag i ärendet direkt, säger Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden till Pensionsnyheterna.

JK har fortfarande ärendet öppet vilket innebär att skriftväxlingen kan fortsätta.

Pensionsnyheterna Analys nr 2/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907