NYHETSARKIVET
30 jan 2008 14:10
Stockholms stad utreder inlösen av pensionsskuld på 10 miljarder kr
I höstas inledde Stockholms stad ett arbete för att utröna om det är bra för staden att försäkra bort den upparbetade pensionsskulden från gamla pensionsavtal. Hittills har skulden, som uppgår till drygt 10 miljarder kr legat som en not i balansräkningen, och alltså inte tagits upp som skuld, men snart kan det bli ändring på den punkten.

Initiativ till utredningen togs ursprungligen i Stockholms stads eget livbolag S:t Erik Liv.

- Livbolaget är ju ett livbolag och det ska ju inte utreda sig självt. Jag har därför fått ett uppdrag av stadsdirektören Irene Svenonius att utreda frågan. Jag räknar med att utredningen ska vara klar någon gång under våren, säger Gunnar Björkman, biträdande stadsdirektör till Pensionsnyheterna.

De alternativ som står till buds är endera att försäkra bort hela eller delar av åtagandet eller att trygga åtagandet i stiftelse, en väg som Umeå är på väg att välja.

Ett tredje alternativ är att inte göra någonting alls och alltså fortsätta att betala de anställdas pensioner över resultaträkningen, som man gör idag.

Enormt stora pengar

Mäklarföretaget Söderberg & Partners utredde frågan och lämnade i somras en rapport som förespråkade försäkringsalternativet. Men enligt Gunnar Björkman handlar det om så enormt stora pengar att "skattebetalarna är värda en ordentlig genomlysning innan man fattar något beslut om hur man ska göra".

Det man nu vill göra är att undersöka om man ska försäkra bort hela åtagandet och trygga i stiftelse eller i det egna försäkringsbolaget S:t Erik Liv. Ett ytterligare alternativ är att inte göra någonting alls och alltså ha kvar den "pay-as-you-go" modell som man har idag och som innebär att dagens aktiva betalar för dem som är pensionärer.

Enligt Gunnar Björkman finns det fördelar med att få bort pensionsskulden på sikt eftersom man förutser att efterfrågan på stadens tjänster kommer att öka i framtiden samtidigt som möjligheterna höja skatterna minskar.

- Det kan finnas en poäng med att fundera över generationseffekterna så att man inte lämnar över kostnader för dagens generationer till dem som kommer efter, säger han.

Skapa överavkastning

En vinst med att försäkra bort skulden är dels att man kan skapa överavkastning på pengarna genom att placera på ett sätt så att man får indexeringen "gratis", genom ökad avkastning.

Nackdelen med modellen är att man måste betala avkastningsskatt på kapitalet varje år. För 2008 är skatten 0,62 procent av kapitalet och den avkastning man behöver nå på de placeringar man gör måste därmed ge minst inflation plus 0,62 procent plus kostnader för att förvalta pengarna i livbolaget.

S:t Erik Liv försäkrar i dag den upparbetade pensionsskulden i de kommunala bolagen som ligger under bolaget Stockholms stadshus AB. Balansomslutningen där ligger på 780 miljoner kr, men man har ännu inte tagit in och försäkrat alla skulderna ifrån bolagen eftersom man först måste gå igenom och aktualisera samtliga personer för att veta hur mycket man är skyldig de anställda i pension i framtiden.

Bättre kreditrating

Förutom att man skulle kunna tjäna avkastning som betalar indexeringen, alltså inflationsskyddet av utgående pensioner, finns ofta en fördel med att försäkra bort pensionsskulden eftersom man då ses med blidare ögon av kreditratinginstituten, till exempel Stadnard & Poors. Genom en högre rating kan staden låna upp pengar på kapitalmarknaden, något som gör att man kan spara pengar. I Stockholms fall är det dock ingen fråga.

- I december fick vi AAA-rating av Standard & Poors så det går inte att få högre rating så det är ingenting som kommer att spela in i det här fallet, säger Gunnar Björkman.

Om staden gör slag i saken och väljer att försäkra bort ansvarsförbindelsen i det egna livbolaget handlar det om 10 miljarder kr. Den siffran måste dock räknas upp eftersom livbolaget måste ta in skulderna till marknadsmässiga räntor. Till det kommer den särskilda löneskatten som måste betalas.
Det gör att man det totala beloppet hamnar i storleksordningen 12-13 miljarder kr, om man väljer att försäkra bort hela åtagandet.

Den reavinst på 11 miljarder som man fick i samband med att man sålde Centrumkompaniet under året skulle här kunna användas för att lösa in pensionsskulden. Då måste man dock först ta in pengarna ifrån Stockholms stadshus AB, dit pengarna för försäljningen gick.

Krav på upphandling

Att använda vinster ifrån engångsförsäljningar av kommunal egendom, till exempel energiverk, har varit en vanlig metod för att finansiera gamla pensionsskulder i landets kommuner genom åren.

Att bara lägga in skulden i S:t Erik Liv är troligen inte helt enkelt. Staden kommer troligtvis att tvingas handla upp en försäkringsgivare enligt lagen om offentlig upphandling. Och om man gör det är det inte ens säkert att S:t Erik Liv blir utvalt. Det finns livbolag med större finansiell styrka och bättre avkastningsresultat, som bör ligga bättre till.

I det perspektivet kan stiftelsealternativet vara att föredra, eftersom en stiftelse inte kräver att man upphandlar någon extern tjänst.

Hur länge det kan ta innan man sätter ned foten i frågan är ovisst men efter det att Gunnar Björkmans utredning är klar tar det minst en månad innan politikerna kan ta upp frågan till beslut i kommunfullmäktige. Stalltipset är dock att det kommer att ta längre tid än så.

Pensionsnyheterna Analys nr 2/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907