NYHETSARKIVET
12 maj 2016 13:57
SPP: frågan om förlagslån i kapitalbas viktig för branschen
SPP driver målet om tillstånd att räkna in förlagslån i sin kapitalbas vidare efter att ha fått prövningstillstånd i Kammarrätten. Även om det aktuella förlagslånet har en begränsad inverkan på SPP:s solvensgrad är frågan om huruvida förlagslån kan ses som ett adekvat verktyg för att hantera solvenskraven viktig för hela branschen och därför värd att driva vidare, säger Per Brandt, chefsjurist på SPP, till Pensionsnyheterna.

SPP överklagade i slutet av 2015 en dom i förvaltningsrätten som nekade SPP tillstånd att inkludera ett förlagslån på 700 miljoner kronor i sin kapitalbas. Ett tillstånd som tidigare lämnats av Finansinspektionen men som myndigheten avslagit i samband med SPP:s fusion av sina verksamheter inom fond- och livförsäkring. I mars lämnades beslut om prövningstillstånd och nu drivs ärendet vidare i kammarrätten.

- Vi menar att förvaltningsrätten gjort en felaktig bedömning av vad som hänt i anslutning till fusionen mellan SPP Liv Fondförsäkring och SPP Livförsäkring och går därför vidare till kammarrätten med ärendet. Vi har lämnat in en inlaga med ett rättsutlåtande som visar på förvaltningsrättsliga beslut i andra områden än vårt som stöder vår linje, säger Per Brandt.

Bakgrunden är att SPP Liv Fondförsäkring AB vid årsskiftet 2014/2015 slog ihop sig med SPP Livförsäkring AB och bildade SPP Pension & Försäkring AB. I sammanslagningen fick SPP ett godkännande av FI för sin fusionsplan och företaget bedömde att detta godkännande också täckte förhållandet att förlagslånet skulle räknas in i det sammanslagna SPP:s kapitalbas.

FI menade i sin tur att inkluderandet av ett sådant kreditinstrument kräver ett särskilt tillstånd och avslog SPP:s begäran att förlagslånet skulle räknas med i kapitalbasen.

Hur länge processen i kammarrätten kan tänkas ta är svårt att bedöma, liksom alternativen om även denna instans går på Finansinspektionens linje.

- Det är svårt att bedöma tidsaspekten. Vi hoppas ju på ett avgörande under 2016, men vet inte om det blir så. Skulle kammarrätten döma till vår nackdel får vi ta ställning till hur vi går vidare då. Vi kan antingen gå vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen eller lösa in förlagslånet, säger Per Brandt.

Förlagslånet, som är ett marknadsnoterat obligationslån och inte ett koncerninternt förlagslån som felaktigt angivits i media, har ingen avgörande betydelse för SPP:s solvensgrad. Ärendet är dock viktigt för att fastställa hur branschen kan använda sig av förlagslån i hanteringen av sin kapitalbas.

- Förlagslånet påverkar solvensen marginellt, så det är inte för att försvara vår solvensgrad som vi driver frågan. Hur vi kan använda förlagslån är en fråga för hela branschen. Det finns fler bolag som ligger med befintliga förlagslån i balansräkningen och andra som kanske överväger att stärka sin solvens genom att ta upp förlagslån, så det är viktigt att klargöra vad som gäller vid strukturella förändringar, förklarar Per Brandt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907