NYHETSARKIVET
21 nov 2007 14:10
Bertil Repfennig, vd KPA: "KPA har inte höga kostnader"
Artikeln i Pensionsnyheterna nr 3, där tre storlandsting förklarade att de överväger att handla upp tjänstegrupplivförsäkringen för att få ned kostnaderna har fått KPA:s vd Bertil Repfennig att begära ett förtydligande. Det publiceras nedan i sin helhet.

"Storlandsting utmanar kommunalt TGL-monopol" - så löd en rubrik i Pensionsnyheterna 3/07. Här kommer ett förtydligande:

I början av 1960-talet enades arbetsmarknadens parter om att i princip alla anställda på arbetsmarknaden skulle omfattas av en tjänstegrupplivförsäkring, TGL. Kostnaderna kunde hållas nere om administrationen minimerades och om skadehanteringen var effektiv. Dessutom skulle alla anställda omfattas av försäkringen. Och parterna garanterades inflytande.

Resultatet blev att parterna gav KPA Pension ensamrätt på TGL inom den kommunala sektorn. SPV fick motsvarande monopol för de statligt anställda, AFA för de privata arbetarna och Alecta för de privata tjänstemännen. Överenskommelserna gäller i princip fortfarande. Inga andra har släppts in, eftersom ingen annan anses kunna erbjuda låga premier långsiktigt.

KPA anpassar premierna efter skadeutfallet

Frågan man ställer sig är varför det skulle finnas anledning att resonera annorlunda just i den kommunala sektorn? Men i Pensionsnyheterna säger en representant för Västra Götalandsregionen att de kan tänka sig att bryta sig loss från överenskommelsen. De vill inte "vara tvungna att betala för KPA:s höga kostnader?" Sanningen är dock att KPA Pension inte har höga kostnader. KPA Pension anpassar premierna årligen utifrån skadeutfall och ekonomiskt utrymme.

Det blir inget problem för KPA Pension om de stora arbetsgivarna bryter sig loss. Däremot blir det problem för mindre arbetsgivare utan specialistkompetens och för facken och deras medlemmar. Inte minst gäller detta skadehanteringen.

Därför är det som Kommunals ombudsman, Annika Falk, säger i tidningen "mest är en fråga om solidaritet mellan olika kommuner och landsting".

KAP-KL ger långsiktigt trygg pension

I stort gäller det här resonemanget även för den avgiftsbestämda pensionen inom det kommunala området, KAP-KL. Ändå finns en skillnad - de kommunalanställda har rätt att välja försäkringsgivare. Arbetsmarknadens parter har vidare bestämt att den som inte väljer får en traditionell försäkring i KPA Pensionsförsäkring. Beslutet fattades 1998, när det nya PFA-avtalet förhandlades fram.

Parterna var medvetna om att KPA Pension hade en svag kapitalbas som det skulle ta några år att bygga upp. Deras strategi har varit vår ledstjärna - att långsiktigt säkerställa trygga pensioner. För övrigt klarade KPA Pension nedgången i början av seklet utan kapitaltillskott från ägarna - i motsats till en del andra aktörer.

Under branschsnittet

Under de två senaste åren har vår avkastning legat under snittet i branschen, men vi arbetar aktivt för att förändra detta. Och vi ser redan resultat i form av en starkare kapitalbas som gör det möjligt för oss placera mer i exempelvis aktier och fastigheter. Pensionssparande handlar om 30-40 år och jag är jag övertygad om att våra kunder kan se optimistiskt på framtiden.

Bertil Repfennig, vd KPA Pension

"Det blir billigare när vi räknar på TGL"
Mats Friberg, ekonomidirektör i Västra Götalandsregionen skriver i ett mejl till redaktionen att regionen tillsammans med arbetsgrupp från Stockholms Läns Landsting, Region Skåne, har gjort egna beräkningar på vad kostnaderna att betala direkt "ur egen ficka" skulle hamna på sett över tid, samt annat alternativ, en skuggbudget för försäkringslösning. Båda exemplen visar, enligt honom, på väsentligt lägre kostnadsnivåer.

Redaktionen

Pensionsnyheterna Analys nr 4/07
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907