De olika kollektivavtalsförsäkringarna på det kommunala pensionsområdet hänger ihop. De som får sjukersättning, alltså förtidspension, helt eller delvis, har till exempel rätt till TGL på samma sätt som om de jobbade som vanligt. Det finns för närvarande ett mycket stort antal personer som man inte längre betalar premier för, men där efterlevande har rätt till ersättningen på 6 prisbasbelopp, 241 800 kr från försäkringen, så kallat efterskydd, om den försäkrade dör. (Beloppet reduceras i steg efter 55 års ålder).
Om en ny försäkringsgivare kommer in och tar över TGL- försäkringen är frågan om KPA Liv har lust att fortsätta att ansvara för den här gruppen och hur mycket pengar man i så fall vill skicka med för att en ny försäkringsgivare ska ta över affären.
Försäkringsfall för sjukförsäkringen inträffar ju när den försäkrade blir sjuk men i TGL är det ju dödsfallet som är försäkringsfallet. Och om det inte kommer in nya premier så kan man hävda att försäkringen inte längre gäller.
- Det där är ett argument som alltid kommer upp när man diskuterar konkurrensutsättning av den kommunala TGL-försäkringen men på det privata området har man ju löst det problemet i samband med att man löste upp samförsäkringen, alltså samarbetet mellan de privata TGL-bolagen, som tidigare fanns på TGL-området. Så det är klart att det går att lösa och det finns möjligheter att beräkna, om man bara vill, säger Jan Paju på chef för offentlig affär på Skandia Liv, tidigare verksam inom KPA.
Problemet med alla de sjuka som har sjukersättning är att de har en högre dödsfallsrisk än försäkrade som jobbar, något som gör att de som finns i det kollektivet kan bli dyrare än andra. Det krävs dessutom att en ny försäkringsgivare kan få ut uppgifter ifrån AFA-försäkring om att dödsfall inträffat så att kommunen i sin tur kan fylla i rätt blanketter och ta del av bouppteckningen så att man vet vem som ska ha rätt till ersättningen.
- Det finns många som inte vet att de har rätt till den här ersättningen och det kan göra att de efterlevande inte får reda på att de har ersättning att hämta, säger Bång Berit Norén, Pensionschef i Stockholms stad.
Hon vet inte i dagsläget hur många personer som skulle kunna vara berörda bara i Stockholm men säger att det handlar om ett mycket stort antal.
Så den väv av försäkringar som skyddar människor på olika sätt kan också visa sig skydda systemen mot konkurrens. Och att varje tråd man rör vid i spindelnätet kommer att få andra att röra sig och skapa både vinnare och förlorare.
Pensionsnyheterna Analys nr 4/07