NYHETSARKIVET
21 nov 2007 14:10
Sverker Martin-Löf, styrelseordförande i SCA: "Bättre om pensionerna förvaltas i företagen än i kollektivavtalsbolagen"
Flera av de företag som visat intresse för att trygga de nya ITP-pensionerna i egen regi, till exempel SCA och Skanska, har en sak gemensam. De har Sverker Martin-Löf i styrelsen. Han är övertygad om att pensioner bäst hanteras på de företag där de anställda jobbar och är ingen stor tillskyndare av det nya ITP-avtalet, särskilt inte som det inneburit att Svenskt Näringsliv indirekt nu konkurrerar med de privata försäkringsbolagen på marknaden.

I våras flaggade SCA upp för sin modell för att trygga de premiebestämda pensionerna i egen regi via en stiftelse. SCA fick parternas godkännande för modellen, som preliminärt garanterar de anställda att deras pensionsreserv aldrig minskar i värde, oavsett utvecklingen på de finansiella marknaderna. Enligt Sverker Martin-Löf är det inget konstigt att SCA vill trygga pensionerna i egen regi, det är bara en naturlig fortsättning på dagens situation.

- I SCA tryggar vi redan idag ITP-pensionerna i den egna stiftelsen och tycker att det har varit en bra modell. Det finns ingen anledning att ändra den formen bara för att ITP-lösningen nu blir annorlunda. Tanken är att vi ska fortsätta som vi gjort tidigare, säger han till Pensionsnyheterna.

Risken för pensionsutfallet

Han tycker inte heller att det är något stort problem med SCA-modellen, som innebär att man delvis tar tillbaka risken för pensionsutfallet, något som varit Svenskt Näringslivs strävan att undvika. Det var ju därför Svenskt Näringsliv drev kravet på premiebestämda pensioner där arbetsgivarens ansvar upphör i och med att premierna betalats.

- Det blir nu avgiftsbestämt i större omfattning samtidigt som företaget ger någon form av garanti. Jag vet inte hur utformningen kommer att bli i detalj. Men allt vad Svenskt Näringsliv som organisation vill, är ju inte detsamma som alla bolag som är medlemmar vill, säger han, som för övrigt själv är vice ordförande Svenskt Näringsliv.

- Jag tycker att det vore mycket bättre om alla anställdas pensioner förvaltades av företagen själva istället för att ha det system som man har nu, där de som satt in pengarna nästan inte har något inflytande alls. Med en egen lösning får ju facken i bolaget ett direktinflytande över förvaltningen och det tycker vi är en bättre modell än den kollektiva.

Sverker Martin-Löf säger att många av de bolag som, förutom SCA, visat intresse för egenregilösningen, har det gemensamt att de redan har egna stiftelser som idag tryggar ITP-pensionerna.

- Man har helt enkelt tyckt att det är bättre än att lämna över förvaltningen till andra, kanske med höga avgifter och små möjligheter till inflytande. Därmed inte sagt att kollektivavtalsbolagen inte sköter sig bra, men inflytandet över de bolagen är väldigt utspätt, sett ur spararnas synpunkt.

- Jag tycker också att det är bra att visa att det finns andra vägar att hantera pensionerna än att gå via ett kollektivt system. Genom att ha pensionerna i egen regi så får du ju ett mycket mer direkt ägande.

Stiftelsen skyddar sfärintressen

I SCA:s nuvarande ITP-stiftelse har man placerat en mycket hög andel av tillgångarna i aktier i Industrivärden. Stiftelsen äger motsvarande sex procent av Industrivärden och bidrar därmed till att stärka Handelsbankssfärens ställning.

- Det går ju inte att investera i SCA-aktier för SCA:s pensionsstiftelse, även om det kanske hade varit mest naturligt för de anställda. SCA har 20 miljarder kr i pensionsstiftelser globalt och i det perspektivet är SCA:s svenska stiftelse liten. Stiftelsens stora innehav i Industrivärden har stabiliserat ägandet under lång tid, något som legat i insättarnas intresse, säger Sverker Martin Löf.

Negativt kassaflöde

Med den nya avgiftsbestämda ITP-planen blir stiftelserna, som hanterar den gamla förmånsbestämda planen, en runoff-affär med negativt kassaflöde på sikt. Det kan innebära att stiftelserna kan behöva sälja av aktier för att betala pensionerna, utan att det kommer in nya. Genom att hantera även de nya ITP-premierna i egen regi så kan man hålla uppe premieflödet och säkra innehaven.

- Det är styrelsen för stiftelsen som avgör hur medlen ska placeras och det har varit en bra finansiell strategi att investera i ett investmentbolag som Industrivärden med en portfölj som erbjuder god riskspridning.

Nu är övervikten för Industrivärdenaktier i pensionsstiftelsen betydande, närmare 90 procent av portföljen.

- Det är klart att det måste vara en rimlig riskfördelning, det är helt givet. Sen är det så att de anställda många gånger tyckt det varit bra att kunna bidra till ett långsiktigt ägande.

Nu är det långt ifrån alla företag som anser att man ska ha pensionerna i den egna rörelsen utan som tvärtemot är tacksamma för att det nya ITP-avtalet nu gör det möjligt för dem att flytta risken för pensionerna utanför bolaget. Sverker Martin-Löf tycker inte att det är något konstigt.

- Det är inget som säger att alla måste ha samma syn på allting. Men pensionerna är ju en del i anställningspaketet och om du har egen kontroll över pensionerna så blir det lättare att skräddarsy olika lösningar. Både i Skanska och i SCA har både företag och fack tyckt att det varit en bra lösning och vi har ju den modellen i nästan alla våra utländska bolag.

Inga paneuropeiska pensioner

Några planer på paneuropeiska pensioner med gemensam förvaltning för bolagets alla pensionstillgångar finns inte för närvarande, enligt Sverker Martin-Löf. Han ser pensionerna som lokala och de skiljer sig mycket åt i de olika länderna, varför det inte är aktuellt med någon ändring på det området.

SCA-lösningen innebär att man sköter pensionerna lokalt i samarbete mellan fack och företag istället för att överlämna det till de centrala organisationerna. Det är inget som Sverker Martin-Löf har något problem med, snarare tvärt om.

Ingen bra konkurrens

- Jag kan inte se poängen i att Svenskt Näringsliv som organisation är engagerad i sådan här verksamhet, men det har historisk bakgrund. Det är ingen eftersträvansvärd situation för en näringslivsorganisation att konkurrera med privata företag, så som man kommit att göra på pensionsområdet.

Nu växer det problemet ytterligare i och med att Alecta precis som AMF Pension, ger sig ut på konkurrensutsatt marknad.

- Jag tror inte att det ligger i Svenskt Näringslivs huvudmäns intresse, säger han.

Intern diskussion pågår

Det fanns ett beslut i dåvarande SAF år 2000, som innebar att organisationen inte skulle finnas med i konkurrensutsatt verksamhet, något som ledde fram till att SPP Liv såldes. Sverker Martin-Löf säger att det för närvarande pågår en intern diskussion i Svenskt Näringsliv om saken, men han vill inte föra den i medierna.

- Jag är helt klar över min uppfattning men vi försöker jobba med frågan internt.

Helt lätt är det inte för Svenskt Näringsliv att lämna pensionsarenan. Två av de största livbolagen i Sverige ägs eller kontrolleras av fack och arbetsgivare tillsammans. Skulle arbetsgivarna dra sig ur, skulle kontrollen över partsbolagen helt hamna i händerna på facken. Samtidigt vill man inte att kollektivavtalsbolagen ska konkurrera med de privata bolagen, vilket är precis vad man gör. Frågan är bara hur Sverker Martin-Löf, som sitter som vice ordförande i organisationen, har lyckats hamna i en situation som inte tycks ligga i huvudmännens intresse?

Samma syn som Urban Bäckström

- Jag tror att jag har precis samma syn på det här som Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström. Men det är komplext. Om vi inte får med oss facken så blir det ingen bra lösning och där har vi för närvarande inte nått någon samsyn. Men jag tror att det kan komma att ändra sig på sikt. Det här borde vara är en fråga för huvudännen i respektive organisationer.

Pensionsnyheterna Analys nr 4/07
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907