Skatteverket har fått en fråga som rör vilka instrument man får lägga in i en depåförsäkring. Den som frågar undrar om det är tillåtet att i en svensk depåförsäkring lägga in derivatinstrument, till exempel futures eller optioner.
Enligt Försäkringsrörelselagen finns det begränsningar för användningen av derivat. I FRL 7, 17 b sägs att derivatinstrument får användas för att sänka den finansiella risken i ett försäkringsbolag eller för att effektivisera förvaltningen av bolagets tillgångar.
Finansinspektionen har fått frågan
Den skrivingen har lett Skatteverket till slutsatsen att det innebär att det bara är tillåtet att ha derivatinstrument som skyddar en faktisk tillgång i portföljen, till exempel en valutasäkring.
Finansinspektionens Björn Palmgren, som fått uppdraget att svara på Skatteverkets fråga, har samma syn och säger att det i det aktuella fallet rör en person som vill placera i en portfölj av futures och andra derivatinstrument och att man inte kan godkänna en portfölj som bara består av den typen av instrument.
- För att det ska vara fråga om att effektivisera förvaltningen krävs att man äger även de underliggande instrumenten, annars är det inte fråga om att effektivisera förvaltningen av portföljen, säger han.
- I lagen står det att optioner och terminskontrakt eller andra liknande finansiella instrument får användas för att effektivisera förvaltningen av bolagets tillgångar. Det är inte ovanligt att försäkringsbolag istället för att köpa underliggande aktier använder sig av olika finansiella instrument för att exponera sig mot aktiemarknaden. Man använder således instrumenten i syfte att öka avkastningen. Svenska depåförsäkringar är en hybrid så till vida att de fungerar som en fondförsäkring men de uppfyller inte kraven för en sådan, vilket innebär att reglerna för traditionell förvaltning blir tillämpliga, men det borde inte hindra att man kan använda finansiella instrument för att effektivisera förvaltningen, säger Anders Johansson, chef för Kundjuridik på SEB Trygg Liv.
Skuld i depån
SEB Trygg Livs Portfolio Bond försäkring, som är en fondförsäkring som regleras av irländska regler, kan innehålla 20 procent finansiella instrument utan att försäkringens depå innehåller den underliggande aktien, så länge det handlar om instrument som "bara" kan bli värda noll. Däremot tillåter vi inte att det ställs ut optioner som man kan tvingas att lösa in, vilket skulle innebära att det blev en skuld i depån tillägger Anders Johansson.
Det hör till saken att depåförsäkringar i Sverige inte klassas som fondförsäkringar utan som traditionella försäkringar.
- Vår uppfattning har varit att Försäkringsrörelselagen förhindrar placeringar i derivat eftersom det är kunden som själv väljer placeringar i depåförsäkringen, säger Skatteverkets Leif Larsson.
Med det synsättet blir det alltså bara tillåtet att använda sig av derivat för försäkringsbolag som bestämmer hur portföljen ska förvaltas, inte för privatpersoner.
Pensionsnyheterna Analys nr 4/07