NYHETSARKIVET
24 okt 2007 14:10
Kommunal beredd att riva upp avtalet med KPA
Kommunals ombudsman Annika Falk är ansvarig för pensionerna för det största fackförbundet på kommun- och landstingssidan. Hon berättar för Pensionsnyheterna att hon kan tänka sig att handla upp försäkringsgivarna som levererar tjänster till planen för att få "bättre priser". Och, om avkastningen inte blir bättre i KPA Pension, kan hon tänka sig att ersätta bolaget med något annat ickevalsalternativ. Däremot har hon ingen lust att göra om det kommunala pensionsavtalet så att det blir helt premiebestämt, som ITP-avtalet.

Skulle ni vid en upphandling av försäkringsgivare till KAP-KL snegla på det som Collectum eller Fora gjort på sina respektive områden?

- Ja när det gäller avgifterna. Vi måste ju ha låga avgifter.

Räcker det med att ni får låga avgifter? Vill ni inte ha hög avkastning också?

- Jo, men det kan du ju bara se bakåt, alltså i efterhand. På förhand vet man ingenting om avkastningen.

Vill ni handla upp även icke-valsalternativet eller är det bara de valbara alternativen som ska komma i fråga?

- Ickevalsalternativet ska ju vara ett alternativ som är bra.

Tycker du att KPA Pension varit det hittills?

- Om man börjar med ett nytt bolag och ett nytt kollektiv så måste man först bygga upp riskkapital. När vi bestämde oss för KPA, fanns det ju inget alternativ för oss. Nu är det lätt att sitta och säga att AMF Pension är bättre, men de hade ju andra pengar att använda som riskkapital. Det gäller ju även Alecta, men möjligheten att ta våra medlemmar dit fanns ju inte när vi slöt vårt avtal.

Många av dina medlemmar har fått lägre avkastning än ickeväljare på andra avtalsområden. Vad tycker du om det?

- Det är väl inte bra om det varit så under väldigt många år i rad, men man får se det långsiktigt. Det är klart att vi ska ha ett bra ickevalsalternativ och självklart ska vi titta på den frågan. Samtidigt vill jag påpeka att KPA:s etiska profil är viktig och uppskattas av våra medlemmar.

Finns det någon tidplan när ni ska titta över den saken eller bli överens?

- Vi är inte klara med alla våra pensionsavtal än, vi förhandlar om avgiftsbefrielseförsäkringen nu och det är ju samma människor som förhandlar. Det går inte riktigt så fort som man tror, alla gånger. Det är klart att det här är prioriterat för oss, men att lova när något är klart, det kan jag inte göra.

Kan du tänka dig att lägga in kommunals ickeväljare i Alecta eller AMF Pension?

- Jag har ingen aning om den möjligheten finns.

Om du får spekulera då?

- Om man ska spekulera så måste man göra det på vettiga grejer. Framtiden får utvisa om de bolagen är intresserade av det. De är ju inte alltid som de parterna och Svenskt Näringsliv är intresserade av våra medlemmar. Det är inte bara att välja.

Kan du tänka dig att ställa frågan till dem?

- Vi ska titta på frågan, förutsättningslöst. Det viktigaste är att det blir bra.

Finns det något tryck ifrån era medlemmar på något annat ickevalsalternativ?

- Nej, det gör det inte. Pensionssparande är långsiktigt. Och våra ickeväljare hade ju kunnat välja något annat som hade varit ännu sämre. Men avkastningen i KPA är ett problem och vi har ju tagit upp det med dem och den måste bli bättre.

Leder det till någonting att ni påtalar saken för KPA?

- Det måste det göra, annars får det bli en annan lösning.

Nu finns det tre storlandsting som kräver att de ska få handla upp TGL-försäkringarna och vill ha tillägg till kollektivavtalet för att göra det möjligt. Kan du tänka dig att den också handlas upp?

- Vi är bara intresserade av att ha samma regler för alla och de villkor som gäller för TGL i vårt avtal, som vi anser är bättre än de andras. Vår gäller till exempel till 67 år ålder.

Kan du tänka dig att handla upp den till kollektivavtalets villkor?

- Då blir det mer en fråga om solidaritet. Som företrädare för de anställda är det ingen grej för oss om man kan få identiska villkor. Då är det mest en fråga om solidaritet mellan olika kommuner och landsting. En del har bra och pigga medarbetare, som många landsting. De kan givetvis få försäkringen billigare. Det skulle de ju få om de kunde handla upp den separat hos KPA också.

Så du menar att de landsting som handlar upp försäkringen "plockar russinen ur kakan?"

- Om du tar en sjuk Norrlandskommun och jämför den försäkringsmässigt med ett landsting med en massa högavlönade läkare, så har de ju en högre lönesumma och en lägre dödlighet. Det är klart att du kan få ett bra pris där. Men på avfolkningsorter i Norrland har du en helt annan dödlighet och då blir priset ett helt annat. Idag betalar alla solidariskt i sektorn, lika mycket för alla. Men det är egentligen en fråga för arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting, inte för oss. Men det är klart att ett bättre pris påverkar ju löneutrymmet men för oss är det viktigt att alla i sektorn har samma villkor, oavsett var de jobbar.

Nu är ITP-planen helt premiebestämd och Avtalspension SAF-LO har varit det sen den kom till. Kan du tänka dig att göra om det kommunala pensionsavtalet så att det också blir premiebestämt?

- Nej. Det finns ju en anledning till att vi har det avtal vi har. Vi tycker att det är en bra mix mellan premiebestämt och förmånsbestämt.

Så du inspireras inte av de avtal som dina kollegor i de andra fackförbunden har slutit?

- Nej, vår uppfattning är att vårt avtal är bättre.

Pensionsnyheterna Analys nr 3/07
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907