NYHETSARKIVET
24 okt 2007 14:10
Länsförsäkringar Liv satsar tungt i Kina och emerging markets
Länsförsäkringar Liv har valt att placera en stor del av spararnas kapital i Kina, emerging markets, onoterade företag och infrastrukturfonder. Det som många andra kapitalförvaltare ser som riskfyllda investeringar kallar Länsförsäkringar Livs finanschef Gustav Karner för en "väldiversifierad portfölj med balanserad risk". Det gör att Länsförsäkringar Liv är ganska ensamma om sin strategi. Ensamma är de också om att ha en avkastning över 7,5 procent under årets tre första kvartal.

Enligt Gustav Karner har Länsförsäkringar Liv tidigare tillhört den grupp livbolag som parkerat i mitten, avkastningsmässigt. Efter den omstrukturering av portföljen som han varit pappa till är man nu, enligt honom, uppe och tillhör nu de bolag som har de bästa avkastningssiffrorna.

- Vi har väldigt mycket investerat i Asien och i emerging markets och om vi ska nå vårt avkastningsmål på sju procent långsiktigt så krävs det att vi diversifierar vår portfölj. Och så länge man har bra korrelationer så ska man absolut försöka diversifiera sig, säger Gustav Karner.

Han säger att den svenska börsen faktiskt är lika volatil som de nya marknaderna och Kina, vilket innebär att svängningarna i index, eller mer precist, standardavvikelsen, inte skiljer sig nämnvärt mellan Sverige och emerging markets.

- Det är alltså ungefär samma risk, mätt som standardavvikelse. Men vi har kanske lite bättre koll på Sverige eftersom vi sitter i Sverige och är svenskar. Om man gör sin hemläxa och sin analys rätt så kan man självklart investera i andra marknader.

Han tillstår att han känner sig "unik" i förhållande till sina kollegor i de andra bolagen som inte alls investerar en så stor andel, om ens någon, direkt i Asien. Det syns för övrigt i staplarna här intill.

- Vi har en lika stor andel av vår aktieportfölj i Asien och emerging markets som vi har i Sverige. Det innebär att vi har 15 procent i Asien, 10 procent i emerging markets och 25 procent i Sverige.

Hongkong har gått upp 40 procent

Gustav Karner menar att det är i de här marknaderna som kan se tillväxt och därför var det ett självklart beslut för honom att placera en stor andel av kapitalet där.

- Hongkongbörsen har gått upp med mer än 40 procent i år och index för emerging markets har gått upp med omkring 25 procent. Stockholmsbörsen har hittills i år gått upp med drygt 2 procent, efter Ericssonraset.

- I en öppnare värld med globalisering ser vi att en stor del av tillverkningen sker i de här länderna och de uppvisar en stadig tillväxt. Många av företagen där har numera mycket starka balansräkningar, och i de stater där de är verksamma har man också starka statsfinanser med ett högt sparande, till skillnad mot hur det var på 90-talet då de hade höga statsskulder i de här länderna.

Kollegorna ger både ris och ros för Gustav Karners strategi. Gunnar Balsvik på Kåpan pensioner, som förvaltar de statligt anställdas premiebestämda pensioner, är först nyfiken på hur Länsförsäkringar Liv kunnat uppnå så hög avkastning under första halvåret, men när han får svaret att en stor del kommer ifrån investeringar i Kina och emerging markets säger han spontant:

- Det är väldigt aggressivt och smart. Det har inte vi vågat göra, säger han, men tillägger att han själv inte tror på den kinesiska marknaden.

- Vi har 15 procent i emerging markets men mer i Sverige än de har. Men Kina är en konstig marknad. Det gäller att backa ut i tid därifrån. Jag var där för två veckor sedan och jag är rätt skeptisk till den marknaden. Utvecklingen i Kina styrs så mycket av valutaregleringen, att de inte har fungerande kapitalmarknader och negativ sparränta i bankerna vilket gör att folk köper aktier i panik så jag tror inte att det kan hålla i längden, säger Gunnar Balsvik.

Staffan Grefbäck, chef för kapitalförvaltning på Alecta, är inte heller tilltalad av idén av direktinvesteringar i Kina, även om riskmåtten visar att risken inte behöver vara högre än att investera i Sverige.

- Riskhantering handlar om mer än att sprida sina placeringar över världen. Det handlar också till stor del om att ha kunskap om de enskilda företag du investerar i och förstå vilka risker som är förknippade med deras verksamhet. Vi vill inte lägga alltför stor vikt vid statistiska riskmått som standardavvikelse och korrelationsmönster, när vi väljer portföljsammansättning, i synnerhet för marknader där det bara finns data över en begränsad period. Ett väsentligt perspektiv på risk är att göra sina egna bedömningar av de risker som är förknippade med företagens förmåga att skapa vinster.

Riskfri ränta plus värdesäkring

Enligt Staffan Grefbäck fordrar Alectas garanterade åtaganden för den förmånsbestämda planen att man först uppnår en avkastning i nivå med den riskfria räntan. För att därutöver klara värdesäkringen i den förmånsbestämda planen, som man alltid ger, men som ändå inte är garanterad, så behöver man nå en avkastning som överstiger den riskfria räntan med två procentenheter för att matcha den förväntade inflationen.

- Det gör vi i genomsnitt över tiden genom att placera 40 procent av portföljen i aktier och 10 procent i fastigheter. Om vi är lite skickligare än marknaden i övrigt kan vi dessutom nå en än högre avkastning och därmed skapa mervärde i form av lägre premier till våra försäkringstagare i den planen, företagen, säger Staffan Grefbäck.

- De senaste tio åren har vi utan att hålla en högre aktieandel än snittet överträffat livbolagens genomsnittliga avkastning med en halv procent per år. Det ger oss en möjlighet att sänka premierna om det håller i sig, fortsätter han.

Alectas strategi är inte att, som Länsförsäkringar Liv, investera direkt i Kina. Staffan Grefbäck menar att det finns andra sätt att ta del av den starka tillväxten där.

- Genom att investera i företag i Europa som drar nytta av den starka tillväxten i Asien så kan man uppnå delvis samma sak men då har man full genomlysning och mer utvecklad corporate governance. Att inte investera direkt i de snabbväxande delarna av Asien innebär inte att man avsäger sig möjligheten att ta del av tillväxten där. Tvärtom har det ofta visat sig att direktinvesteringar där kan innebära stora risker och att inte alla vinster kommer alla utländska aktieägare tillgodo. Alecta placerar däremot baserat på egen analys i Ryssland, Turkiet och de länder i forna östblocket som nu ingår i EU.

Bra för onoterade bolag

Men enligt Gustav Karner är det inte bara aktieplaceringar i Kina och Asien som gör att det för närvarande går bra för bolaget.

- Vi har också sett en mycket bra utveckling i vår portfölj för onoterade bolag. Det är något vi började med under 80-talet och vi har där fått en mycket bra utveckling. Jag tror inte att vi kan förvänta oss lika hög avkastning ifrån de placeringarna framöver men de kommer avgjort att ge ett bra bidrag till vår avkastning, säger Gustav Karner.
Om man, som Länsförsäkringar Liv, har bestämt sig för att man måste ha en avkastning på sju procent om året långsiktigt behöver man inte räkna särskilt länge för att förstå att bolaget måste hitta andra sätt än att lägga hälften av portföljen i räntebärande tillgångar och resterande i fastigheter och aktier, som man traditionellt gjort. Man skulle förstås kunna höja andelen aktier i portföljen och på så sätt öka sin risk, men det kan ge problem med trafikljussystemet om börserna faller kraftigt och kräva än högre solvens. Och sen är det svårt att förklara för spararna varför man måste ta tillbaka pengar ifrån dem om placeringarna gått åt skogen.

Inte tacksamma sparare

-- Det finns ju bolag som är så solventa som AMF Pension som skulle kunna placera 100 procent av sina tillgångar i aktier. Problemet de då kan få är att de inte kan hantera nedgångar gentemot spararna den dag de kommer, säger Kåpans vd Gunnar Balsvik.

- Det innebär att man har en assymetrisk modell gentemot spararna. De är inte särskilt tacksamma eller glada om de får hög avkastning, men de blir väldigt arga om de får negativ avkastning och drabbas av reallokeringar. Det gör att tradlivbolagen har svårt att ta på sig stora aktierisker, även om man är solvent. Vi har alltså trafikljussystemet som överskattar riskerna med aktier och sen har vi spararna som är väldigt negativa till reallokering. De två tillsammans gör att livbolagen är återhållsamma med att placera en för stor andel av sitt kapital i aktier.

De senaste åren har det tillkommit ytterligare ett problem för kapitalförvaltarna i livbolagen. Det räcker inte med att se till att man placerar efter konstens alla regler för att skydda spararnas pengar mot nedgång. Man får inte heller visa upp för dåliga resultat i förhållande till konkurrenterna.

- Bolagen har inte råd att visa dåliga siffror. I och med att det snart är öppet för att flytta sitt pensionssparande mellan bolagen måste de klara av att visa upp bra avkastning för kunderna. Annars kommer kunderna att flytta eller få hjälp att flytta ut. Det är en effekt av att vi har fått en konkurrensutsatt marknad och den tror jag kommer att förstärkas ytterligare, säger Mats Langensjö, vd för Pioneer Investments i Sverige.

Pensionsnyheterna Analys nr 3/07
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907