Sveriges tre största landsting har gått samman för att försöka få fram bättre villkor för den tjänstegrupplivförsäkring som man enligt kollektivavtalet ska tillhandahålla för alla anställda. Enligt kollektivavtalet ska den försäkringen erbjudas av KPA Liv men de tre landstingen, Stockholms Läns Landsting, Västra Götalandsregionen och Landstinget Skåne, vill nu ha frihet att teckna försäkringen i andra bolag eller till och med lägga den i eget captive.
- Jag har arbetat med den här frågan i drygt tre år och nu har vi äntligen fått en öppning. Sveriges kommuner & landsting har, via sin chefekonom Stefan Ackerby, förklarat att de kan tänka sig att ändra i kollektivavtalet på den här punkten, vilket skulle kunna öppna för oss att köpa TGL ifrån andra leverantörer än KPA, säger Mats Friberg, ekonomidirektör i Västra Götalandsregionen, som har omkring 50 000 anställda.
Tillsammans har de tre landstingen uppemot 150000 anställda och de har nu begärt in offerter på TGL ifrån externa leverantörer.
- Det är ju fullständigt sanslöst att vi ska vara tvungna att betala för KPA:s höga kostnader när vi kan hitta försäkringen billigare inom landstingssektorn. Genom att vi alla byter leverantör så räknar vi med att kunna spara 80-90 miljoner kr om året vilket innebär många vårdplatser, säger Mats Friberg, som tror att de kan ha en ny lösning för TGL-försäkringarna på plats under 2008.
Mats Friberg nöjer sig inte med att ge sig på TGL-monopolet. Han och de övriga två landstingen utmanar också monopolet på sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna där försäkringsbolaget AFA är exklusiv försäkringsgivare.
- Sveriges kommuner & landsting gjorde en undersökning av hur AFA sköter sin kapitalförvaltning som presenterades vid midsommar i år. Den rapporten visade att det finns en hel del att göra när det gäller även sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna, säger Mats Friberg.
I förlängningen ser han möjligheten att kunna ta över arbetsskadeförsäkringarna i egen regi, alltså via captive. Då sprids inte vinsterna av skadeförebyggande åtgärder ut i hela kollektivet utan de som gör åtgärderna får själva vinsterna av dem.
Pensionsnyheterna Analys nr 3/07