NYHETSARKIVET
24 okt 2007 14:10
Vem vill förvalta 4,5 miljarder kr i Västra Götaland?
Inom kort kommer Västra Götalandsregionen att gå ut i en upphandling för att finna förvaltare till omkring en miljard kr som Västra Götalandsregionen hittills satt av för att betala framtida pensionskostnader, tillsammans med upphandling av finans- och stiftelseförvaltning om ytterligare ca 3,5 miljarder kr. Västra Götalandsregionen satte redan för två år sedan upp en särskild pensionsfond som ska se till att jämna ut den kostnadspuckel som de förutser under åren 2011-2034 på grund av den stora 40-talistgenerationen.

Fonden ska användas för att "förtidsbetala" den så kallade ansvarsförbindelsen, alltså förmåner intjänade före 1998 som idag bara finns som en not i balansräkningen.

- För två år sedan började vi med att sätta av pengar till en särskild pensionsfond som nu ligger i vår egen balansräkning. Hittills har vi satt av ett schablonbelopp som ska vara grundplåten till de totalt omkring 4,5 miljarder kr, som vi räknar med att vi kommer att behöva för att jämna ut "puckeln" i pensionskostnaderna i framtiden, säger Mats Friberg, ekonomidirektör i Västra Götalandsregionen.

Genom att behålla kapitalet i den egna balansräkningen och alltså inte lägga ut pengarna i försäkring eller i stiftelse så slipper man betala avkastningsskatt och det blir ekonomiskt mer fördelaktigt jämfört med andra alternativ. Nackdelen är dock att pengarna fortfarande är inom räckhåll för politikerna, som kan ta dem i anspråk för att betala framtida driftskostnader. Om man flyttar dem till en stiftelse eller försäkring blir de oåtkomliga och kan inte användas till annat än pensionsändamål.

- Vi får en politisk risk i och med att det går att hämta tillbaka pengarna, men det är i så fall något som förutsätter ett nytt beslut i fullmäktige, säger Mats Friberg.

Landstinget har tagit hjälp i arbetet av Söderberg & Partners som hjälpt till att ta fram en analys av skuldsidan. I dagarna fattades beslut i regionstyrelsen i Västra Götaland om att handla upp en rådgivningstjänst som ska föreslå en allokering av kapitalet för att på bästa sätt matcha skulderna. När den upphandlingen är klar och man vet i vilken typ av instrument man ska placera pengarna går man ut i upphandling av kapitalförvaltningstjänsterna, något som enligt Mats Friberg ska kunna ske i december 2007.

- Vi räknar med att upphandlingen av kapitalförvaltning är klar före årsskiftet och bör då kunna lämna över kapitalet för förvaltning under första kvartalet 2008, säger Mats Friberg.

Pensionsnyheterna Analys nr 3/07
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907