Svenska Aktuarieföreningen skriver i sitt remissvar på Finansinspektionens skrivelse om överskottshanering i livbolag att man inte bara bör beakta hur överskott i livbolagen hanteras utan att frågan om underskott beaktas. Föreningen skriver att "det kan komma tider med sämre avkastning och då är det viktigt att ett underskott kan fördelas enligt samma principer som har använts för att fördela överskott."
Aktuarieföreningen efterlyser också möjligheter att hantera problemet med försäkringar med olika garantier i ett bolag. Föreningen skriver: "Då garantierna marknadsvärderas genererar en premie till en försäkring med låg garanti en större andel till eget kapital, medan en med hög garanti genererar en mindre del till eget kapital. Det är inte självklart att ge försäkringar med dessa skilda förutsättningar samma rätt till avkastning, särskilt som en stor del av skillnaden kvarstår över tiden."
Svårt att förstå
Aktuarieföreningen efterlyser också ett förtydligande av Finansinspektionens informationsföreskrifter. Som det nu är fokuserar man på försäkringsavtalets överskott och beskriver detta på olika sätt, något som är helt OK för aktuarierna och naturligt om bolagen har olika principer för överskottshanteringen men det kan vara svårt för en försäkrad att förstå. Aktuarieföreningen vill se en alternativ redovisningsmodell där man kan visa utvecklingen av försäkringskapitalet, värde vid flytt, innebörden av garantier, möjligheten till avkastning och nivån på risk.
När det gäller den nygamla flytträtten och rätten till återköp menar aktuarieföreningen att flytt ur traditionella bolag står i strid med kontributionsprincipen och att det finns olika priser för flytträtten kan ifrågasättas. Traditionell försäkring bygger ju på att gamla försäkringar stöder nya i och med att de nya kan dra nytta av det överskott som de gamla byggt upp. Men försäkringar som flyttas innan de hunnit bli gamla borde ersätta kollektivet när de flyttas ut. Här har föreningen vägt sina ord på guldvåg och formuleringen blir: "Man kan anse att den försäkring som flyttas innan den blivit gammal skall ersätta kollektivet för den nytta den dragit av de äldre försäkringarnas överskott."
Aktuarieföreningen diskuterar också de nya produkter som dykt upp efter framför allt ITP-upphandlingen. Och ett visst stöd ger man för de bolag som väljer at satsa på nya lågprisprodukter som visserligen till en början kommer att kosta pengar men de kan på sikt ändå hjälpa bolagen att säkra sin fortlevnad. Kostnaderna för att starta de nya försäkringsgrenarna måste ju fördelas mellan olika generationer av försäkringstagare men aktuarieföreningen är tydlig när det gäller det kedjebrev som traditionell försäkring är i de ömsesdiigt bedrivna bolagen är. Föreningen skriver att det blir "naturligt att de befintliga försäkringstagarna kassaflödesmässigt finansierar utveckling av nya verksamhetsgrenar för nya försäkringstagare."
Detta ska sedan informeras om i årsredovisningar så att bolagen sinsemellan blir jämförbara. Det här innebär troligen att bolag som "lånar" pengar av sina försäkringstagare för att ge sig in på nya marknader ska beskriva hur de finansierar sin nya affär och att man i årsredovisningen ska kunna läsa ut utfallet.
Med den typen av redovisning skulle till exempel Alecta och AMF Pension få visa upp mer av sina kalkyler när de lånar pengar för att starta nya produktgrenar.
Pensionsnyheterna Analys nr 6/08