NYHETSARKIVET
28 maj 2008 14:10
Kvinnor förväntas plugga i 22 år - pensionen blir lidande
Svenska kvinnor hamnar i topp i tabellen när det gäller hur lång tid de förväntas tillbringa i skolbänken. En femårig flicka kommer, enligt statistik ifrån OECD att sitta i skolbänken i 22 år under sitt liv, något som definitivt kommer att påverka pensionen eftersom antalet inkomstår i systemet avgör hur mycket pengar det blir.

- Med så lång studietid blir det problem för den egna pension men det blir också ett samhällsekonomiskt problem att finansiera pensionerna eftersom det bygger på att det finns tillräckligt många som arbetar och antalet arbetade timmar måste på sikt öka, säger Annika Sundén på Försäkringskassan.

Sedan mitten av 1990-talet har antalet studenter i högre utbildning ökat med omkring 50 procent i de 30 länder som ingår i OECD:s undersökning. Sverige ligger högt även i det avseendet, här har antalet studenter i högre utbildning gått upp med 52 procent.

- Vi vet att inträdet på arbetsmarknaden har förskjutits uppåt i och med att människor väljer att utbilda sig längre tid nu än tidigare. Ju längre tid det tar innan man kommer in på arbetsmarknaden desto längre tid tar det att få ihop till ett fullt arbetsliv. Det är klart att det är bra med utbildning men det måste göras en avvägning mellan värdet av utbildning i förhållande till den framtida pensionen, säger Annika Sundén.

Stora skillnader

Enligt OECD råder det också stora skillnader mellan mäns och kvinnors förväntade utbildning. De svenska männen förväntas "bara" sitta i skolbänken i knappt 19 år, alltså tre år mindre än kvinnorna.

- Det talar för att kvinnorna kommer att behöva förlänga sitt arbetsliv mer än männen. Kvinnor lever ju genomsnittligt längre än män, säger Annika Sundén.

Om studietiden blir så lång som OECD räknar med, kommer de svenska kvinnorna inte att komma upp i ett 40-årigt yrkesliv. Räknat på SCB:s siffror för förväntad återstående livslängd skulle kvinnor då bara nå upp till 38,2 år vilket gör att det fattas nästan hela två år som då får tas igen genom att pensionsåldern flyttas upp från 65 till 67 år. Männen ser däremot ut att klara sig med ett yrkesliv på 41,1 år. Men förutsättningen är då att arbetet bedrivs på heltid och att det faktiskt finns jobb att tillgå under de här åren.

Pensionsnyheterna Analys nr 6/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907