NYHETSARKIVET
28 maj 2008 14:10
Pensionsnyheterna har tjuvläst regeringens utvärdering om AP-fonderna: Inga friare placeringsregler för AP-fonderna - än?
I den utvärdering av AP-fondernas verksamhet som Hewitt Wassum Investment Parters, HWIP, gjort på uppdrag av regeringen, nämns att AP-fondsystemet skulle bli bättre om de placeringsregler man har idag skulle kunna göras friare. Varje fond eller fondstyrelse skulle därmed vara friare att bestämma hur man ska placera sitt kapital, för att det ska ge så hög avkastning som möjligt i förhållande till risken.

I rapporten ifrån HWIP skriver man att skälet till att man skapade fyra buffertfonder var att man därmed skulle få en "hög grad av riskspridning avseende de strategiska och operativa beslut som skulle fattas av fonderna".

Men så har det inte blivit, enligt rapporten. Fondernas övergripande tillgångsallokering är relativt lika, vilket innebär att riskspridningen inte är hög. HWIP uppmanar därför regeringen att släppa fonderna loss och att de övergripande placeringsrestriktionerna tas bort.

Men de här skrivningarna har regeringen valt att inte ta upp i den rapport som kommer att lämnas till riksdagen. I en preliminär utgåva av rapporten som Pensionsnyheterna kunnat tjuvläsa finns den frågan inte med.

Ett viktigt skäl till det är att frågor som rör AP-fonderna ingår i fempartiöverenskommelsen och det gör att regeringen inte kan säga något utan att först gå vägen över Pensionsgruppen.

- Pensionsgruppen äger frågan om AP-fonderna, säger Lars Gavelin, ämnesråd på finansdepartementets värdepappersenhet och den som i stora stycken skrivit regeringens utvärdering om AP-fonderna.

Men för att det ska finnas något för Pensionsgruppen att diskutera så måste man ha någon typ av underlag om vilka vägar man kan gå för att förbättra AP-fondernas verksamhet och, vilket det står i Pensionsgruppens egna direktiv, minska driftskostnaderna.

Här pågår enligt Jonas Nilsson, politisk sakkunnig på socialdepartementet, "beredning" men han kan inte säga mer än så.

- Om jag ska spekulera lite fritt så innebär det ju en risk att ändra placeringsreglerna eftersom om det går åt pipsvängen för fonderna så blir det någon som då hamnar med skägget i brevlådan, säger han.

Rimlig och möjlig utveckling

En av ledamöterna i Pensionsgruppen, socialdemokraternas Thomas Eneroth, säger att han tagit upp frågan och att den kommer att tas upp av Pensionsgruppen, även om han själv troligen kommer att lämna gruppen och lämna sin plats till Veronica Palm.

- Det är ju ingen hemlighet att det finns starka önskemål om att man ska få något friare placeringsregler och jag tycker att det kan vara en rimlig och en möjlig utveckling. Det här är en fråga för Pensionsgruppen att diskutera och jag har fört upp den ett antal gånger. I våra nya direktiv finns både frågan om placeringsregler och administrationskostnader, säger Thomas Eneroth.

Men så länge frågan inte behandlats av Pensionsgruppen blir det svårt för regerigen att peka med hela handen. Det gäller även frågan om belöningar till de anställda på de olika fonderna, som bidrar med bra insatser som höjer avkastningen. Här har HWIP noterat att det finns en obalans mellan det man kallar för "ris och ros" eftersom den maximala belöningen för den som lyckas kan bli 1-2 månadslöner, men om man istället visar sig ha fel kan man straffas och i värsta fall bli av med jobbet.

I rapporten föreslår man därför att uppdragsgivaren (staten) också överväga möjligheter att införa ett ökat utrymme att använda resultatbaserade ersättningssystem. Detta för att få fondernas tjänstemän att våga fatta aktiva beslut om fondernas operativa förvaltning.

Enligt Lars Gavelin kommer begränsningen i de resultatbaserade ersättningarna ifrån den dåvarande regeringens rapport om AP-fonderna ifrån 2001 där man anser att fonderna ska ansluta sig till de regler för bonusprogram som gäller i de statliga bolagen och det gör att det inte bara går att ändra, trots att det är en tidigare regering som fattat beslutet.

- Det är väl ett beslut som gäller "until further notice", säger Lars Gavelin.

Och någon sådan notice eller avisering kommer inte i den version av regeringens utvärdering som når riksdagen under den sista veckan i maj. Åtminstone inte i den preliminära version som Pensionsnyheterna fått möjligheten att tjuvtitta i. Alla fonddirektörer som längtar efter att slippa placeringsrestriktioner och få möjlighet att belöna duktiga medarbetare ordentligt får därför räkna med att vänta lite till?

Rapporten lämnades till riksdagen torsdagen den 29 maj.

Pensionsnyheterna Analys nr 6/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907