NYHETSARKIVET
28 maj 2008 14:10
Snart ute? Christer Elmehagen om sina 10 år på AMF Pension
Vid årsskiftet lämnar Christer Elmehagen posten som vd för AMF Pension. Han är då 62 år gammal och har under tio år styrt bolaget. Han blev vd 1998, samtidigt som AMF Pension fick möjlighet att börja agera på den konkurrensutsatta marknaden genom kryssvalet i Avtalspension SAF-LO.

De tio år som han varit vd för bolaget har varit en framgångssaga. Det förvaltade kapitalet ökat rejält och bolaget har lyckats bli det mest valda kryssvalsbolaget på alla marknader. Förra året, efter nio år i konkurrens, lyckades man få den konkurrensutsatta affären att gå ihop, för första gången. Det betyder att man nu kan börja amortera av lånen som man tagit ifrån sin gamla monopolaffär.

När Pensionsnyheterna möter Christer Elmehagen oroas han av att prisnivåerna som etableras efter ITP-upphandlingen är för låga och han ifrågasätter de bolag som har lägre avgifter än AMF Pension i ITP 1, eftersom alla har högre driftskostnader. Han ser framför sig en mycket tuff utmaning i och med att bankerna nu på allvar ger sig in och konkurrerar på kryssmarknaden, AMF Pensions hemmaarena.

- När tjänstepensionen öppnades upp i slutet av 90-talet var bankerna inte intresserade. De anmälde sig knappt till valet för SAF-LO eller KAP-KL. Handelsbanken vaknade till, som första aktör, när valet skulle ske för de statsanställda under 2003. Det skedde när de märkte att det privata sparandet, som de lagt allt fokus på, började försvinna. Det var först då som tjänstepensionsvalen blev intressanta för dem.

När jag frågar om vad som varit det absolut viktigaste som hänt under hans tio år på bolaget är det konkurrensutsättningen av tjänstepensionsmarknaden han nämner först. Och det var en vinna eller försvinna situation, när det började.

- Konkurrensutsättningen var absolut avgörande och helt styrande för vilken typ av bolag AMF Pension skulle komma att bli. Vi hade bestämt internt att om vi skulle få mindre än 50 procent av valen på Avtalspension SAF-LO, räknat som både aktiva och passiva, så skulle vi kliva av och låta AMF Pension bli en fribrevskassa.

Nu blev det inte så. AMF Pension fick 65 procent av de privatanställda LO-medlemmarnas pengar och det var, enligt Christer Elmehagen, "det viktigaste som hänt för AMF Pension och våra sparare".

Alecta befinner sig idag i en situation som påminner om den AMF Pension var i 1998. De har en stor monopolaffär men har i och med att ITP-planen delvis konkurrensutsatts en stor fot i den gamla världen och en liten fot i den konkurrensutsatta premiebestämda kryssvalsmarknaden.

Alecta beskylls idag, framför allt av vissa konkurrenter, för att använda monopolpengar för att ta sig in på den konkurrensutsatta marknaden genom korssubventioner. Det är något som Christer Elmehagen känner igen.

- Vi har kritiserats för samma sak, både av försäkringsbranschen och av personer inom Svenskt Näringsliv. Jag har försökt att möta den kritiken med öppet visir och kommer ihåg att jag bjöd in Skandias dåvarande vd Lars Eric Petersson, för att han på plats skulle få titta på våra beräkningar, efter det att han kritiserat oss i Svenskt Näringsliv.

AMF Pension använder pengar från den gamla monopolaffären för att finansiera sin satsning i den konkurrensutsatta världen med reklamfilm, telemarketing och direktreklam. Pengarna man lånar betalar man ränta på och de ska amorteras, med början i år när affären nu går ihop.

- I fjol så gick vi med vinst för första gången. Vi har nått break even och kan börja betala tillbaka.

Christer Elmehagen tycker att det finns stora skillnader mellan AMF Pension och Alecta i det här avseendet. Det viktigaste är att AMF Pension 1996 stängde sin förmånsbestämda monopolaffär och alla nya premier kom ifrån de premiebestämda produkterna, även om de första årens premier till SAF-LO hamnade i AMF Pension innan det första valet skedde. Alecta kommer ju att ha kvar sin monopolaffär i ITP 2, även om det kan bli flöden ut mot ITP 1.

Christer Elmehagen säger att Alecta uppträdde "utmanande mot branschen" när man erbjöd sin nya premiebestämda produkt, Optimal Pension, till en avgift på 0,1 procent plus fem punkter för kapitalförvaltningen.

- Det här var det första valet och då tror jag att många tyckte att det måste vara omöjligt att driva en affär med vinst på den avgiftsnivån. Vi har räknat ut att Alecta kommer att få in 350000 kr i avgift i år med det bestånd de fått in. Om jag lägger till de fem kommande årskullarna, som är så lång tid som affären är upphandlad på, så innebär det att de kommer att få in 2,2 miljoner kr ungefär. Det är väl vad det kostar att få lite reklamfilm i TV under en lördag eller söndag, ungefär. Sen är det färdigt.

- De kanske har modeller för hur det ska gå ihop. Jag kan inte säga att de kör det rakt in med bidrag, men de bör kunna visa, med trovärdighet, hur de hanterar den här affären.

AMF Pension har genom åren mött starkt motstånd från delar av Svenskt Näringsliv, som hävdat att man inte bör engagera sig i konkurrensutsatt verksamhet, vilket Christer Elmehagen, trots motståndet, ändå gjort. Han säger att motståndet finns kvar och det har inte blivit ett dugg svagare, under de tio år som han varit verksam i bolaget.

Arbetsgivarorganisationens motstånd är ändå inte så starkt att man faktiskt hindrat partsbolagen från att expandera och söka sig nya jaktmarker. Och nu får AMF Pension en prismässigt svår konkurrent på "sin" hemmamarknad med ett lägre pris.

- Pris är alltid en viktig faktor och vi har inte sagt att vi är billigast men att vi är billiga. Om Alecta kör ITP-priser på SAF-LO, så kommer de att bli en tuff konkurrent.

Både AMF Pension och Alecta är ickeväljarnas favoriter i ITP 1 valet och har 80 procent av marknaden. De "privata" bolagen som handlats upp, delar på 20 procent. Är det en sund utveckling?

- Jag tror att man måste börja med att ta bort ickevalen och fokusera på de aktiva väljarna. Någonstans ska de som inte väljer hamna. I SAF-LO hamnar de hos oss och i ITP i Alecta. Det är klart att det finns de som tycker att det inte är rättvist, men att placera ickevalet någon annanstans än där parter och ägare känner att de har kontroll över det, tror jag är jättesvårt. Parterna ska ju stå för trovärdigheten inför sina medlemmar.

Att intresset börjat vakna för kryssmarknaden för de bolag som tidigare hållit sig utanför beror enligt Christer Elmehagen på att man sett "kladdigheten" gentemot kunden. Det förklarar han med att om man väl får in kunden på ett kontor så kan du sälja på dem flera produkter om du har kryssvalet som inkastare.

- Tidigare behövde man inte de här kunderna eftersom man hade de intressanta kunderna som tjänade över 400000 kr om året. De kunde sälja på dem en tiotaggarlösning och privatpensionen och hela köret. Men efter hand som hela svenska folket blir rikare, inte i den vanliga plånboken utan i pensionsplånboken, så blir bilden en annan. En sjuksköterska kommer i slutet av sitt arbetsliv att ha två miljoner kr på sitt pensionskonto som han eller hon ska förvalta från 65-årsdagen. Det står en miljon kr på kontot på 55 årsdagen. Helt plötsligt är varje sparare intressant, inte bara de allra rikaste.

ITP-upphandlingen ledde till att vissa bolag, till exempel Skandia Link, valde att inte gå med eftersom det blev för lite betalt, priserna pressades för långt. Vad tycker du om prisbilden i ITP 1?

- Långsiktigt är prissättningen inte hållbar. AMF Pension, som har de lägsta driftskostnaderna, var det dyraste bolaget för traditionell försäkring i hela upphandlingen. Vi klarar inte av att gå ned till de priser som de billigaste erbjuder idag. Åtminstone om vi ska ha kvar vår lönsamhetsmodell och inte om vi ska kunna ansvara för vår prissättning inför våra gamla kunder. Det är inte möjligt med de priser som etablerats.

- Våra produkter går ihop. Men de av våra konkurrenter som tar ut lägre priser än vi måste också ha lägre kostnader än vi. Om man fortsätter att driva affären med de kostnadsnivåerna så tycker jag att Finansinspektionen har ett jobb att göra.

Vad ska ni göra åt bankerna som nu ägnar sig åt krypskytte mot kryssmarknadskunderna, delvis genom att ta befintliga eller potentiella kunder ifrån AMF Pension?

- Vi vill inte ändra vår distributionsmodell genom att bygga upp en egen säljkår och kontor. Vår styrka är vårt låga pris och vår avkastning. Skulle vi bli en "me too"-distributör, alltså att vara som de andra, så tror jag att vår unikitet skulle gå förlorad. Men vi har ett strategiprojekt som rullar nu, där vi ser på många framtidsfrågor, bland annat distributionen. Jag har oerhört svårt att se att vi skulle kunna bli ett bolag som gör precis som alla andra när det gäller distributionen, men man ska aldrig säga aldrig.

En kund som får rabatt på huslånet i banken för att han kryssar i bankens alternativ på blanketten får ju någonting som ger pengar i plånboken redan nästa månad, utan att det säkert går att säga att ni alltid kommer att ge mer. Ert budskap bygger ju på att man ska få mer att leva på om 30 eller 40 år. Hur ska ni möta den här konkurrensen?

- Den konkurrensen kommer vi aldrig att kunna möta, inte ens om vi hade en säljare därute. Individen är så funtad att de där 500 kronorna fungerar som övertalning och vi har ingenting som vi kan lägga in istället.

En marknad som växer kraftigt är de företag som erbjuder PPM-rådgivning och endera förklarar för kunderna vilka portföljer de ska ligga i alternativt tar över förvaltningen diskretionärt och alltså flyttar kundernas pengar direkt mellan olika fonder. Det här är något som man noterat på AMF Pension eftersom man ibland får väldigt stora uttag ur sina fonder och ibland mycket stora inflöden.

- Jag hoppas att de som arbetar med den här typen av förvaltning blir lite mer långsiktiga i sin förvaltning och åtminstone låter pengarna stå kvar i ett halvår eller ett år innan de flyttar runt dem. Vissa månader får man in pengar andra månader har man utflöden. Men hittills har de här rörelserna inte påverkat våra marknadsandelar.

Vad säger ni om de här rådgivarna, som kan styra över flera miljarder i kapital, ringer till er och säger att de nästa vecka kan flytta in sina kunders pengar, men att de vill ha betalt av er för att komma in med dem?

- Det där är ingenting för oss. Vi tar ju betalt för att sköta våra kunders pengar via avgifterna. Vi har faktiskt redan varit utsatta för den här typen av erbjudanden som har handlat om att pengar ska komma in till våra fonder, mot att vi ersätter den som placerar pengar i dem. Det är en sorts kickback, som vi duckade för totalt och sa nej tack. För oss gäller det att ha fullständigt rent framför dörren.

Men var du sugen att betala för att få in mer pengar?

- Nej, men jag var oerhört förvånad över att få frågan.

AMF Pension är ju ett livförsäkringsaktiebolag som drivs efter ömsesidiga principer, ett hybridbolag. Är du orolig för att regeringen ska följa Thimfors utredning och tvinga dem att ombildas?

- Nej, det är jag inte.

Men både Skandia och Länsförsäkringar säger ju att de utreder saken på grund av det?

- Jag tror inte att det är därför de utreder saken. Det finns andra skäl till det. I Skandias fall så är det inget konstigt. De ägs ju av ett börsnoterat företag och det är väl naturligt att de vill ha en möjlighet till att få utdelning från dotterbolag till moderbolag. Jag ser inget konstigt i det. Det gör jag inte i Länsförsäkringars fall heller, men sett ur AMF Pensions synvinkel så ser jag inget skäl för att övergå till att bli vinstutdelande.

- När Handelsbanken SPP och Nordea skulle ombildas till vinstutdelande sa man att det var bra för att det skulle öka avkastningen för att man då skulle ha en bättre anledning att generera vinst genom bättre kapitalavkastning, men det är det värsta skitsnacket jag hört. Då säger man ju till kunderna att man inte jobbat för dem tidigare. Hur cynisk får man vara?

Vad är det viktigaste du gjort under din tid, hur har du präglat AMF Pension?

- Jag har rekryterat duktiga medarbetare och förhoppningsvis utvecklat dem som vi haft i bolaget. Och jag har drivit strategiska processer som handlat om vart vi är på väg och då pekat ut riktningen mot målet, något som jag tror är absolut nödvändigt att göra som ledare.

Avslutningsvis, har du något råd till din efterträdare, vem det nu blir? Hur du bör man vara för att vara en bra vd för AMF Pension?

- Tänk hela tiden på det bästa för spararen. Kan man stå för det och ha de värderingarna och leva efter dem då har AMF Pension och min efterträdare en god framtid.

Pensionsnyheterna Analys nr 6/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907