Stockholms stad har under en längre tid utrett hur man ska hantera den gamla pensionsskulden, ofta kallad ansvarförbindelsen. Under förra året tillsattes en utredning som skulle se över alternativen och tanken var att man skulle komma med någon typ av förslag till hur man ska hantera skulden, som uppgår till omkring 12 miljarder kr. Men utredningen har lagts på is efter Regeringsrättens dom i mars som innebär att kommuner måste handla upp tjänster i konkurrens, även när affärerna görs med egna bolag.
De alternativ som finns på bordet är de gamla vanliga, fondering i stiftelse, fondering i egen balansräkning, fortsätta som hittills med redovisning under balansräkningen eller att utnyttja Stockholms stads eget försäkringsbolag S:t Erik Liv, som idag tryggar delar av pensionsskulden för de kommunala bolagen i Stockholm.
Måste upphandla
Regeringsrättsdomen som kom i mars gällde tre kommuner i Skåne som utan föregående upphandling har gett ett eget konsortium ett uppdrag som innebär att kommunerna måste handla upp tjänster, även om tjänsterna ska levereras av de egna bolagen.
- Domen kommer att få mycket stora effekter för hela kommunsverige och då inte bara omfatta sophantering utan många tjänster som kommunerna köper av egna bolag. Det kan få effekten att många kommuner måste "avbolagisera stora delar av sin verksamhet" och i stället lägga in den i den kommunala förvaltningen, säger Jan Willgård, vd för S:t Erik Liv.
Om man i Stockholms stad skulle vilja försäkra pensionsskulden skulle det kunna innebära att staden skulle tvingas ut i upphandling och då är det inte säkert att det egna bolaget skulle få uppdraget.
- Sveriges kommuner och Landsting har begärt en lagändring hos regeringen för att det ska vara möjligt att fortsätta som hittills och för att se till att det inte ska vara hårdare upphandlingskrav i Sverige än vad som följer av EU-reglerna. Vi vet ännu inte vilken väg regeringen vill gå, men i avvaktan på det har utredningen om den kommunala pensionsskulden lagts åt sidan, säger Jan Willgård.
Han tillägger att om det skulle bli en upphandling om inlösen av hela stadens pensionsskuld ifrån förvaltningen, så handlar det om enorma belopp, uppemot 15 miljarder kr inklusive löneskatt.
Pensionsnyheterna Analys nr 6/08