NYHETSARKIVET
18 jun 2008 14:10
Fallstudie av SPP-konsult: Tiotaggare och ITP 1 får alltid lägre pension än de som stannar i traditionell ITP
Det krävs en mycket stor portion tur eller enorm placeringsskicklighet om en tiotaggare och ITP 1-försäkrade ska få högre pension än vad som gäller för den som stannat kvar i den förmånsbestämda ITP-planen. Det framgår av en fallstudie på ett företag som SPP Konsult gjort på uppdrag av företaget.

SPP Konsult har anonymiserat data för företaget men i övrigt använt de verkliga uppgifterna. På företaget som har omkring 900 tiotaggare gick det att utläsa att en dryg fjärdedel, 260 st, på förhand framstod som "vinnare" eftersom deras ITP 1-premie var högre än den frilagda premien i ITP 2, alltså 2007 års premie före rabatt.

Den bistra verkligheten

Men genom att räkna framåt visade det sig att endast fyra personer av de 260 var vinnare även vid pensionsåldern, mätt som pensionskapital. Beräkningarna byggde på konstanta framtida löneökningar och med samma avkastningsantaganden i båda alternativen.

- Det finns de som säger att de genom tiotaggarlösningar har chans att få högre pension än de som ligger kvar i den traditionella ITP-försäkringen. Men det kommer de inte att få. Så ser den bistra verkligheten ut, förklarar SPP Konsults Tom Möller, som gjort undersökningen.

De beräkningar som SPP Konsult gjort visar att både de som har ITP 1 och tiotaggare med frilagd premie kommer att bli förlorare i jämförelse med dem som har kvar traditionell ITP. Och det handlar om avsevärda belopp. Ett exempel visar att en 45-åring med en årslön på 550 000 kr om året idag kan förvänta sig en ITP-pension på omkring 29 000 kr i månaden livsvarigt. Beräkningen bygger då på att familjepensionen konverteras till egen ålderspensionspremie, i enlighet med de nya reglerna.

Om samma person istället skulle välja en oupphandlad tiotaggarlösning med frilagd premie skulle den månatliga pensionen uppgå till knappt

24 000 kr, alltså 5 000 kr mindre per månad, livet ut.

Högre avgifter

En viktig förklaring till att skillnaden blir så stor mellan tiotaggarlösningen och den förmånsbestämda pensionen är att avgifterna är så mycket högre i tiotaggarlösningen.

I exemplet har man inte tagit hänsyn till rabatter som Alecta kan komma att lämna i framtiden. Skulle man tagit in dessa skulle resultatet bli ännu sämre för tiotaggaren.

Sen är det oklart hur länge Alecta fortsätter med att rabattera sina premier men Tom Möller gissar ändå att de har kommit för att stanna.

- Jag är övertygad om att Alecta kommer att fortsätta med sina rabatter, även om de under nästa år kanske inte blir så stora som 40 procent. Det är troligare att de landar omkring 20 procent, förklarar han.

Pensionsnyheterna Analys nr 7/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907