NYHETSARKIVET
18 jun 2008 14:10
Pensionsnyheterna har läst det hemliga prospektet: Så ska det vinstutdelande Länsförsäkringar Liv fungera
Den 16 juni förklarade Länsförsäkringar Livs styrelse i ett pressmeddelande att man nu bestämt sig för att förorda att ombilda Länsförsäkringar Liv till vinstutdelande. Enligt Länsförsäkringars vd Jörgen Svensson hade man, utöver ett pressmeddelande, ingen annan information att lämna.

- Vi tycker att våra kunder ska få ta del av prospektet innan ni journalister får göra det. Efter det kommer de att få vara med om en omröstning och då bestämma om de vill vara med om ombildningen eller inte. Då låter vi alla som vill kritiskt granska prospektet. Men just nu lämnar vi inte ut mer än vad som står i pressmeddelandet, säger Jörgen Svensson.

Pensionsnyheterna har trots informationsembargot fått del av det prospekt som kunderna ska få ta del av i september för att kunna bilda sig en uppfattning om de ska rösta ja eller nej till en ombildning.

Villkoren för ombildningen blir i korthet följande:

? Ombildning av bolaget ska ske den 1 januari 2010.
? Omröstning inleds den 8 september 2008 och avslutas den 19 september 2008.
? De röstberättigade är alla kunder som hade försäkringar i bolaget per den 15 augusti 2008.
? Kryssmarknadskunder med tjänstepensioner kommer att få rösta, trots att deras försäkringar i praktiken är företagsägda. Sak samma gäller för tiotaggare som enligt prospektet får rösträtt.
? Avkastningsdelning införs. Det betyder att ägaren ska ha rätt till 5 procent av totalavkastningen, under förutsättning att den överstiger 3,5 procent.
? Konsolideringsfonden gottskrivs kunderna, men garanteras, som vanligt, inte. Kunderna kommer alltså även i fortsättningen att stå den finansiella risken för den del av sparandet som inte är garanterat.
? Avkastningsränta ersätter återbäringsränta. I samband med ombildningen kommer man att byta ut den prognostiserade återbäringsräntan och istället använda sig av en så kallad avkastningsränta som kan vara positiv eller negativ. Denna ska sättas minst en gång i månaden och kommer då att öka eller minska värdet på kundens försäkring beroende på utvecklingen i placeringsportföljen.
? Återbäring i traditionell försäkring kommer att byta namn till villkorad återbäring och "bara" bära finansiell risk, inte som idag då återbäringen bär risk för såväl administrations- som riskresultat.
? Flytträtt införs på alla försäkringar. Avgiften för flytt kommer att vara 1000 kr och 1-5 procent av kapitalet. Kryssmarknadsförsäkringar har lägre avgifter vid flytt.
? Avgifterna låses till den nivå som gäller vid ombildningstidpunkten. De kan efter den tidpunkten inte bli högre på befintliga avtal, däremot kan de bli lägre.
? Länsförsäkringar skjuter till 6-8 miljarder kr i nytt riskkapital, där lejonparten kommer att utgöra bolagets egna kapital. Till det lägger man in ytterligare 2 miljarder kr i ett förlagslån, som ska stärka balansräkningen och göra det möjligt att ta risk.

Det har Länsförsäkringar på senare tid inte haft några problem med, bolaget har hållit den högsta aktieandelen av alla livbolag på senare tid utan att för den skull vara i närheten av något annat än grönt ljus hos Finansinspektionen.

Länsförsäkringar Livs prospekt är föredömligt skrivet, även om få av de 800000 kunderna kommer att orkar läsa igenom alla de 42 sidorna. Läser man det rakt av får man intrycket att a) mitt försäkringsbolag kommer att ta hand om obehagliga risker som jag inte visste att jag kunde drabbas av och b) de gör det för "bara" fem procent av totalavkastningen .

Problemet är att kunderna då inte vet riktigt vilka värden de egentligen sitter på och inte heller vad de kan vara värda.

I prospektet står till exempel att nettoöverskottet i riskrörelsen uppgick till 1,5 miljarder kr vid utgången av 2007 och att man kommer att dela ut det till kunderna. Det känns naturligtvis bra att få dela på de pengarna, men de är ju redan kundernas.

Hygglig sedelpress

De överskotten har skapats bara under de senaste fyra åren, men vid en ombildning försvinner den sedelpressen till ägaren.

Det är det stora problemet med alla de ombildningar vi hittills sett. Det är ingen som verkar se att kunderna äger betydligt mer än summan av värdena på sina konton.

Det går ju inte att starta livrörelse bara genom att överta placeringstillgångar och skuldportföljen och tro att det ska fungera. Kunderna har genom åren varit med och finansierat allt som behövs för driften; kontor, IT-system, organisation, försäljningskanaler för att värva nya kunder och en massa andra saker som behövs. De är inte gratis och bör därför åsättas ett värde. Och då bör man också försöka räkna på det framtida värdet eftersom kunderna idag har rätt till 100 procent av överskotten, medan de i framtiden ska dela dem med ägaren.

Flat Finansinspektion

Här har Finansinspektionen i ett utslag av flathet eller lättja skrivit att man vid andra ombildningar "inte haft anledning att penetrera alla olika övervärden" och att det kan finnas "vissa tillgångar där det inte alltid är lätt att fastställa ett marknadsvärde, t ex dotterbolagsaktier".

Men att det är svårt att hitta ett värde innebär inte att de därför ska sättas till noll. Det är bara att hoppas att Finansinspektionen nu inser det och hjälper till att utjämna maktförhållandet mellan aktieägare och försäkringstagare.

Ett sätt att kolla vad en försäkringsrörelse kan vara värd kan annars vara att räkna på vad några av de börsnoterade utländska försäkringsbolagen är värda. Då går det ju lätt att separera tillgångar ifrån åtaganden mot de försäkrade. Om marknaden tycker att det finns något värde utöver det, så är det bara att räkna fram ett genomsnitt och låta den komponenten vara med i prisdiskussionen vid ombildningen.

Vänd på kuttingen

Annars är det bästa tipset för att värdera livbolaget att vända på kuttingen. Låt försäkringstagarna i hybridbolagen bjuda på aktierna och köpa dem med konsolideringsfonden. Då kan ju aktieägaren komma tillbaka och säga "aldrig i livet att jag säljer mina aktier så billigt." Då kan ju försäkringstagare och aktieägare mötas på armlängds avstånd och påbörja en riktig förhandling. Ägaren vet ju vad aktierna är värda och kunderna förhoppningsvis vad de vill betala.

Kundnytta?

Som det ser ut nu så kommer försäkringstagarna att bli kvar med den finansiella risken medan ägaren har rätt till fem procent av avkastningen utan att ta någon verklig risk. Mot den bakgrunden är det lätt att förstå varför både Skandia och Länsförsäkringar vill ombilda sina livbolag. Men att det skulle skapa någon kundnytta är svårt att se, även om vi en gång för alla skulle bli av med styggelsen hybridbolag. Att för all framtid avstå fem procent av totalavkastningen för att slippa en risk som man knappt visste existerade kan vara ett högt pris, även om Länsförsäkringar ska ha cred för att man nu pressar priserna i ombildningsmarknaden.

Pensionsnyheterna Analys nr 7/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907