NYHETSARKIVET
18 jun 2008 14:10
Unik fondstudie: Slumpen lika viktig som historien i fondvalet
Preliminära data från en studie som gjorts av professor Harry Flam på institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet, visar att den som väljer fonder efter deras historiska prestationer kommer att välja fel. Forskningen visar nämligen att om en fond gått bra i förhållande till index ett år så är det en 50/50 chans att fonden går bra även nästa.

- Det visar sig att det inte finns någon korrelation alls mellan ett års resultat i förhållande till det kommande. Det kan gå precis hur som helst, att döma av de resultat jag fått fram, säger Harry Flam.

Index gratis

Studien har gjorts på 58 fonder som är listade som Sverigefonder enligt Morningstars definition och gäller 10 år, 1997-2007. Räknat för hela perioden är skillnaden mellan index och fondernas samlade avkastning liten, till nackdel för fonderna som levererat 0,14 procent under index. Det bör dock påpekas att fonderna jämförs efter avgifter och att index är "gratis", det har ju inte funnits något sätt att investera i index helt utan avgift. Index är bara ett referensmått.

Harry Flam har också tittat på utfallet under olika delperioder under de tio åren och då är skillnaden större mellan Sverigefondernas prestationer och index. Under förra året var index inklusive utdelningar -2,58 procent medan Sverigefonderna tillsammans levererade -3,97 procent.

Harry Flam har sedan rangordnat fonderna efter resultaten för att se om det finns något statistiskt eller vetenskapligt stöd för att en fond som gått bra i förhållande till övriga fonder under ett år också kommer att göra det under kommande år. Genom att göra en topplista av fonderna under ett år och sedan jämföra hur listan förändrats kan man se om det finns något samband mellan prestationerna genom åren. Det gör det inte.

Harry Flam är dock noga med att påpeka att studien är preliminär och ska förfinas ytterligare.

- Jag har använt mig av Morningstars definition av Sverigefonder och det är en bred definition där fondernas placeringsinriktning skiljer sig. Vissa av fonderna speglar inte det jämförelseindex som används som referens, säger han.

Fondernas avkastning är inte heller riskvägd, något som också kommer att påverka utfallet.

Allokeringen viktigast

Fondmarknaden har vuxit mycket kraftigt i volym sedan 1990-talet vilket betyder att fonderna blivit större, något som brukar innebära att det blir svårt att skapa alfaavkastning, alltså skicklighetsavkastning utöver index.

Lärdomen av den nya studien blir än en gång att det viktigaste inte är vilken fond eller förvaltare man väljer utan snarare att man väljer rätt allokering, alltså fördelar rätt mellan tillgångarna med avseende på avkastning och risk.

- Indexförvaltning ger samma förväntade bruttoavkastning som aktivt förvaltade fonder men till väsentligt lägre kostnader. Det innebär högre nettoavkastning, säger Harry Flam.

Vissa slår index

Men det finns ändå fonder som på lång sikt slår index. I ett 20-årigt perspektiv visar det sig att en av tio fonder faktiskt lyckas slå index. Problemet är bara att det aldrig går att veta vilken fond som kommer att lyckas.

Några mycket stora fonder har dock lyckats och de har ofta gemensamt att de har en stor förvaltning, en hög grad av specialisering och starka incitament för att skapa avkastning.

Hittar man inga sådana fonder att placera i blir det akademiska rådet att allokera rätt och välja indexfonder.

Pensionsnyheterna Analys nr 7/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907