Den för pensionsbranschen välkände advokaten Jerry Schlichter, som i snart tio år processat mot företag som låtit sina anställda placera sina tjänstepensioner till för höga avgifter, har hittat en ny måltavla. Nu är det de amerikanska universiteten som hamnat i skottgluggen för de pensionsplaner som de erbjuder sina anställda.
Upplägget för dessa premiebestämda pensioner är snarlikt det regelverk som går under namnet 401 (k) men i universitetsvärlden kallas regleringen 403 (b).
Under en enda vecka har Schlichters advokatbyrå lämnat in stämningar mot prestigeuniversiteten Yale, MIT, New York University, John Hopkins University och Columbia, för att nämna några.
I det nya svepet har advokat Schlichter fokuserat på att universiteten erbjuder för många olika valalternativ med likartade placeringsalternativ från flera förvaltare, något som innebär att man inte kan utnyttja de rabatter som tillfaller institutionella investerare, i vart fall inte fullt ut.
Jerry Schlichter säger till nyhetstjänsten Investment News att vissa av planerna har hundratals valalternativ och att New York University till exempel har 19-20 alternativa fonder för amerikanska storbolagsaktier, något som gör att man får för dåliga rabatter trots sammantagen indexavkastning.
Motsvarande tankar har han luftat i en tidigare 401 (k)-stämning där han för sina klienters räkning hävdar att de får betala 4 baspunkter, 0,04 procent, för en indexfond från Vanguard, där det finns en identisk indexfond som kostar 2 baspunkter, ett tilltag som fått många att skaka på huvudet och kalla för löjligt.
Det håller inte Schlichter med om, och menar att i pensionsplaner som rymmer flera miljarder dollar så kommer den skillnaden över lång tid att bli betydelsefull.
Två baspunkter är ett litet belopp men det finns inget berättigande i att betala det dubbla priset, även om skillnaden är liten, förklarar Jerome Schlichter för Investment News.
Jerome Schlichter har lyckats nå förlikningar med en lång rad storföretag som sammantaget fått punga ut med 300 miljoner dollar till sina anställda, som varit med i för dyra 401 (k)-planer. Rekordet togs med försvarsmaterielföretaget Lockheed som fick betala 62 miljoner dollar, omkring en halv miljard kr, under 2015.
Schlichter själv tjänar bra på sina stämningar av företag med för dyra pensionsplaner. Han tar en andel av de belopp man pressar ut ur företagen, ofta 20 procent eller mer, något som gör att han hittat en mycket lönsam nisch att exploatera från sin advokatbyrå i Denton Missouri. New York Times har för övrigt givit honom epitetet The Lone Ranger of the 401(k)´s.