Skandia Liv drog sin kapitalförvaltare Den Norske Bank, DnB NOR, till en hemlig skiljenämnd för att pröva om det avtal man hade var marknadsmässigt eller inte. I avtalet fanns det en klausul som gjorde att villkoren i avtalen kunde komma att ändras om marknadspriset för kapitalförvaltning gått ner. Skandia Liv förlorade eftersom skiljenämnden, med Alectas Tomas Nicolin och Sjunde AP-fondens Peter Norman, konstaterade att DnB NOR:s pris var marknadsmässigt.
Skiljenämnden tillsattes av Stockholms Handelskammare och till skiljemän utsågs Peter Norman, vd på sjunde AP-fonden och Tomas Nicolin, vd för Alecta. De gick igenom prissättningen för kapitalförvaltningstjänster på marknaden och uppskattade att det skulle gå att få den förvaltning som DnB NOR erbjöd utförd för ett pris på omkring 5 punkter, alltså en tredjedel av det pris på 15 punkter som Skandia Liv betalade DnB NOR, exklusive den prestationsbaserade ersättning som DnB NOR har rätt till om man överträffar vissa benchmarks.
Jämför med andra livbolag
Investmentkonsulterna Wassum och Mercer lämnade senare prisuppskattningar på omkring 3 punkter för att förvalta blandportföljen på 200 miljarder kr, som det är fråga om.
Men trots dessa uppgifter kunde inte skiljenämnden hävda att Skandia Liv enligt avtalet betalade för mycket till DnB NOR. I avtalet hade man nämligen skrivit in att prisjämförelsen skulle göras med andra livbolag på den svenska marknaden och när man tog in övriga bolags kapitalförvaltningskostnader så framstod Skandia Livs avgifter inte längre som för höga.
I klartext betyder det att även andra livbolag tar för mycket betalt för sin kapitalförvaltning och då är det marknadsmässigt.
Avtalet var marknadsmässigt
Varken Tomas Nicolin eller Peter Norman vill kommentera Pensionsnyheternas uppgifter.
En annan person med mycket god insyn i processen säger att skiljenämndsförfarandet visar att avtalet var marknadsmässigt och därför går det inte att försöka processa om det.
- Det kanske är omoraliskt men det finns ingenting som går att komma åt med juridik. Som jag ser det kommer Skandia Liv att förlora även den nuvarande processen i skiljenämnden. Avtalet är ju redan prövat, säger han.
Det är alltså helt klarlagt att pensionssparare får betala överpris för kapitalförvaltningen i livbolagen men eftersom många livbolag gör på samma sätt så är det så marknaden fungerar och ingenting som går att komma åt med hjälp av juridik. Det är omoraliskt. Det innebär i praktiken att om en stjäl så är det brottsligt men om alla gör det är det marknadsmässigt.
Pensionsnyheterna Analys nr 2/07