Försäkringsförbundet har nu satt ned foten när det gäller hur försäkringsbolagen ska redovisa totalavkastning om de vill följa förbundets rekommendation.
Frågan kom upp efter det att Skandia anmälde KPA Pension till Finansinspektionen för att man ansåg att KPA Pension använder sig av vilseledande information till kunderna. Vid halvårsredovisningen i år angav KPA Pension en totalavkastning på 2,1 procent medan avkastningsräntan för samma period uppgick till - 0,7 procent. Anledningen till skillnaden var att man i redovisningen av totalavkastningen undantagit värdet av de derivatinstrument som man använder sig av för att skydda sin ränteportfölj.
Försäkringsförbundet har en rekommendation för hur redovisningen ska ske och KPA ansåg att deras sätt att redovisa exklusive derivat var i enlighet med de riktlinjer Försäkringsförbundet utfärdat.
Försäkringsförbundets redovisningsexpert Karin Chenon, som utrett saken säger till Pensionsnyheterna att hon ännu inte har slutredovisat och kommunicerat sitt ställningstagande men säger ändå:
- Samtliga tillgångar som ingår i placeringsportföljen ska redovisas om man vill följa vår rekommendation, säger hon.
Det innebär att KPA Pension inte fortsättningsvis kan undanta några instrument vid beräkningen och att totalavkastning och avkastningsränta kommer att vara lika stora framgent.
Finansinspektör Peter Sävje, på FI:s enhet för marknadstillsyn och redovisning, som har hand om ärendet på Finansinspektionen, säger att han avslutat Skandia/KPA ärendet men att han vill se vad Försäkringsförbundet kommer fram till i sin rekommendation.
- Vi avser att göra en undersökning av hur kommunikationen av de här nyckeltalen fungerar men har avvaktat Försäkringsförbundets ställningstagande. Avsikten är att vi ska se om vi behöver reglera frågan eller om vi ska förlita oss på den självreglering som Försäkringsförbundet ansvarar för, säger Peter Sävje till Pensionsnyheterna.