Föreningen grupptalan mot Skandia har anmält Sverige till EU-kommissionen för att Sverige inte infört det tredje livdirektivet och tjänstepensionsdirektivet på rätt sätt.
Det har inneburit att de svenska livbolagen fått en konkurrensfördel genom att försäkringstagarna tvingas bidra med riskkapital genom sina överskotts- eller återbäringsfonder genom konstruktionen tilldelat men ej garanterat kapital.
Den väg som Sverige valt att införa livdirektivets bestämmelser i svensk rätt har enligt anmälan begränsat försäkringstagarnas finansiella rättigheter i strid med direktivens avsikt.
Grupptalan skriver vidare att svenska livförsäkringstagare har åsamkats avsevärd ekonomisk förlust och skada genom det ofullständiga och felaktiga införandet av direktiven och uppskattar värdet av skadorna till 100 miljarder kr per 2004.
Grupptalan anser att Sverige på ett mot utländska livförsäkringsföretag konkurrenshämmande sätt understödjer svensk livförsäkringsverksamhet genom att lagstiftningen tillåter att försäkringsbolagens aktieägare kan finansiera sin verksamhet genom att utan avtal använda försäkringstagarnas återbäringsmedel som riskkapital.
Grupptalan skriver också att de bolag som ombildats från ömsesidigt bedrivna till vinstutdelande förorsakat livförsäkringstagarna avsevärd ekonomisk förlust genom att dessa bolags övervärden, som skulle ha tillskiftats de försäkrades försäkringar, sattes till noll.
Här vill Grupptalan att den svenska staten ska gå in och kompensera spararna i SPP, Handelsbanken Liv och Nordea för de värden som de förlorat, efter en ny värdering av respektive bolag.
Grupptalan vill även ha stopp på de nu planerade ombildningarna av Skandia Liv och Länsförsäkringar Liv och ber EU-kommissionen att rekommendera Sverige att inte låta hybridbolag ombildas förrän man rättat till den långa rad av felaktigheter som man påtalat i skrivelsen.
De åtgärder som Grupptalan föreslår skulle tvinga livbolagen i Sverige att helt göra om sina modeller för hur de traditionellt bedrivna försäkringsrörelserna bedrivs i Sverige. Med kravet på retroaktiv kompensation för felaktigt uttagen avkastningsskatt, felaktig värdering av tillgångar i ombildade bolag, omräknade garanti- och återbäringsfonder är det en total revision av 25 års livförsäkringsrörelse i Sverige som Grupptalan kräver.
Det ska bli intressant att se vad EU-kommissionen har att säga om det. Och vad den svenska regeringen kan tänkas svara om kommissionen skulle begära en förklaring till varför Sverige inte gjort som de andra länderna i unionen när det gäller införandet av bindande EU-direktiv.
Anmälan är undertecknad av ordföranden Arne Ruth, vice ordförande Anders Keller och Eric Forsgren.