Fackförbunden SEKO och Unionen stämmer idag företaget Relacom för att drygt 1 200 anställda teletekniker blivit av med sin rätt till 60 alt 63 års pensionsålder. Enligt arbetstagarsidans ombud har de, enligt sina anställningsavtal i Telia och Flextronics, som nu övertagits av Relacom och ITP-avtalet, fortfarande rätt till den lägre pensionsåldern.
Facken yrkar nu att de anställda ska få gå i pension vid 60 respektive 63 års ålder och ska inte behöva jobba till 65 och få den förtida pensionen utbetald.
Bakgrunden är att teletekniker med bakgrund i det gamla Televerket sedan gammalt haft rätt till 60 års pensionsålder. I samband med att teknikerkåren fördes över från Telia till Flextronics 2001, följde den här rätten med och finansierades med hjälp av medel från Telia som följde med vid verksamhetsövergången.
När Flextronics under 2005 sålde verksamheten till Relacom togs möjligheten att gå i tidig pension bort efter 12 månader. Även förmåner som arbetstidsförkortning och rätten till en sjätte semestervecka ville Relacom då ta bort med hänvisning till skrivningarna i MBL om verksamhetsövergångar där övertagande företag kan säga upp lokala avtal och låta de anställda omfattas av de avtal som gäller i den mottagande verksamheten.
I det läget sa SEKO upp det sista året av det centrala avtalet för att sätta press på arbetsgivarna. Det resulterade i att man fick tillbaka delar av villkoren, men inte den 60/63-åriga pensionsåldern, som man kom överens om att fortsätta att förhandla om.
Men de förhandlingarna har inte lett fram till något och idag lämnar alltså SEKO och Unionen in en stämning mot Relacom och arbetsgivarorganisationen Almega till arbetsdomstolen för brott mot anställnings- och ITP-avtalet.
- Det finns en utfästelse i anställningsavtalen och denna utfästelse har de begärt att få ta över vilket Länsstyrelsen godkänt. Därför ser jag inte att de har någon möjlighet att inte infria den utfästelsen, säger förbundsjurist Stellan Gärde på LO-TCO rättsskydd som är fackens ombud, till Pensionsnyheterna.
Facket och arbetsgivarna inom den offentliga sektorn kräver nu att svenska regeringen intervenerar i EG-domstolen.