NYHETSARKIVET
17 mar 2017 12:24
Hälften av PPM-fonderna kan försvinna från torget med nytt förslag
Pensionsmyndigheten har av regeringen fått ett uppdrag att hitta åtgärder som ska stärka konsumentskyddet på fondtorget. Det uppdraget ska slutredovisas först den 19 juni, men redan i går fick Pensionsgruppen ta del av en preliminär rapport om vilka förslag man just nu analyserar.

Pensionsnyheterna har tagit del av rapporten som kan leda till att det totala antalet fonder på torget blir betydligt färre än de drygt 860 som finns idag.

"En tidig uppskattning är att förslagen, beroende på vilka kvantitativa nivåer som väljs för nya krav etc., skulle kunna leda till en minskning av antalet fonder med mellan 200 och 400 fonder och att träffsäkerheten vad gäller förmåga att möta oseriösa och brottsliga verksamheter blir mycket hög vid en sådan utsållning", skriver myndigheten i den preliminära rapporten. 

Bland förslagen finns bland annat nya bestämmelser i socialförsäkringsbalken eller annan föreskrift som innebär ytterligare och skärpta krav på fonders och fondföretags historik och olika kapitalrelaterade krav. 

Man vill även att Pensionsmyndigheten i sin instruktion ska ha krav på sig att "agera mot olämpliga eller för pensionsspararna eller pensionssystemet skadliga beteenden från fondföretagens sida".

Man vill också att fonder som ska finnas på torget ska hålla ett visst minimikapital och anser att 100 miljoner kr under förvaltning under tre år kan vara lämpligt och skriver:

"Vi förespråkar därför införande av ett krav om viss minsta kapital under en viss minimitid. En preliminär bedömning att kravet bör sättas till 100 mkr i förvaltat kapital under tre års tid."

Det anser man vara "ett effektivt och förhållandevis träffsäkert krav för kvalificering av fonder till fondtorget. Förslaget skulle ha en direkt effekt. Av de 31 fonder som ansökte om att få registrera sig på fondtorget under andra halvan av 2016 hade t.ex. endast fyra av 31 fonder ett kapital om minst 100 mkr under en period av tre år."

Bland förslagen finns också krav på avkastningshistorik för att man ska få registrera sig på fondtorget och siffran 36 månader nämns. Det skulle leda till ett minskat antal fonder som skulle platsa. Enligt rapporten är det idag 104 fonder som skulle åka ut om kravet började tillämpas redan nu.

Man vill också få bort illikvida och komplicerade instrument som kan vara svåra att värdera, något som man noterat i bland annat Falcon Funds och man funderar över att skapa möjligheter att inte tillåta dessa eller begränsa förekomsten av dem och skriver:

"Pensionsmyndigheten analyserar för närvarande huruvida det finns anledning att reglera förekomsten av vissa instrument inom premiepensionens fonder. Myndigheten avser att återkomma med ett utvecklat förslag kring krav på innehav och marknadsmässig prissättning i sin rapport till regeringen."

Till det kommer också krav på fondbolag som vill vara på torget att man har andra kunder vid sidan av Pensionsmyndigheten. Här diskuterar man att 50 procent av fondens tillgångar bör ligga hos andra kunder än myndigheten, något som i dagens diskussion skulle göra att 133 fonder inte kvalar in och att 3,3 miljoner sparare med totalt 302 miljarder kr under förvaltning skulle få hitta andra fonder.

"Införs ett maxtak för premiepensionens andel av totala kapitalet kan sparare känna en ökad trygghet i att de fonder som finns på fondtorget visar sig konkurrenskraftiga på fondmarknaden i sin helhet. Pensionsmyndigheten diskuterar ett maxtak som innebär att det förvaltade kapitalet som får ägas av Pensionsmyndigheten sätts till 50 procent."

I rapporten betonar man att de här åtgärderna ska analyseras ytterligare innan man kommer med sitt skarpa förslag i juni. Man nämner även att reglerna bör införas successivt eftersom de innebär stora förändringar och krav på anpassningar för de berörda fondbolagen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907