NYHETSARKIVET
5 apr 2017 12:34
PTK arbetar med ny version av rådgivningstjänsten
PTK har i några år haft en rådgivningstjänst som ska ge oberoende digital rådgivning kring tjänstepensionen.

Nu pågår arbetet med en ny version av tjänsten som bland annat ska ta större hänsyn till privatekonomiska förhållanden. Det nämnde Arezou Taghizadeh och Anders Ångbäck, ansvariga för PTK Rådgivningstjänst, under gårdagens seminarium som PTK arrangerade.

Anders Ångbäck berättar för Pensionsnyheterna att fokus fortfarande ska ligga på ITP:s tre huvudområden efterlevandeskydd, sjukförsäkring och ålderspension, men att PTK framöver ska börja ta in betydligt mer information från användaren för att ta ett större helhetsgrepp om användarens privatekonomi och familjesituation.

- Den nya tjänsten kommer att vara bättre anpassad för alla olika familjekonstellationer som finns och dessutom hantera arvskifte och annat på ett bättre sätt. Samtidigt görs en total översyn av samtliga rådgivningsregler som styr vilka råd användaren får, säger han.

Sedan ska hemsidan bli mer redaktionellt omfattande och innehålla betydligt mer information tillgänglig redan innan själva inloggningen sker.

- Användaren behöver känna till på förhand att rådgivningen tar tid i anspråk och vi vill försäkra oss om att användaren är väl förberedd på vad rådgivningen innebär. Vi har inget intresse av att användaren loggar in i tjänsten i hopp om en quick-fix för sin pension. Hen behöver förstå att det tar en timme eller så. Tjänsten ska jämföras med ett personligt möte med en rådgivare. Den stora skillnaden är att tjänsten är tillgänglig för alla privatanställda tjänstemän med ITP oavsett lön.

PTK ville också ta fram uttagsrådgivning men sedan sjösatte Pensionsmyndigheten och Min Pension ett projekt om ska göra det lättare för dem som planerar att gå i pension att både se hur mycket de kommer att få i pension och sätta igång processen att påbörja uttagen. 

- Vi valde då att avvakta för att inte släppa något liknande som Pensionsmyndigheten och Min Pension ska göra. Så vi valde att fokusera på att förbättra rådgivningen kring de här tre huvudområdena istället. Vi kommer dock att återuppta arbetet med en uttagsplanering men det kommer först efter att vi rott i land det här projektet, säger Ångbäck.

- Jag tycker fortfarande att det behövs en oberoende uttagsrådgivning och som det ser ut nu så kommer Pensionsmyndigheten och Min Pension knappast kunna ge sig in i den delen. Men det behövs för att folk ska veta saker som hur långt uttag de borde göra samt hur de borde göra med uttag från fondförsäkring och tradförsäkring, eller om efterlevandeskydd behövs under utbetalningen, tillägger han.

Under anförandet på seminariet nämnde Ångbäck att det råder en viss skepsis bland folk när det gäller digitala rådgivningstjänster på grund av den senaste omfattande mediala rapporteringen kring Falcon Funds och Allra. Denna skepsis har spillt över på PTK:s tjänst också.

- Medieskriverier påverkar definitivt oss. Människor är skeptiska till att logga in med bank-id och lämna ifrån sig information till exempel – vilket ju är helt rätt. Men för oss och övriga seriösa aktörer är det en förutsättning för att vi ska kunna ge individuellt anpassad rådgivning. Det är förstås också svårt att vara en oberoende aktör som inte tar ut någon som helst provision när alla andra också hävdar att de är just det. Vår kundservice har tagit emot ett antal samtal där användaren vill försäkra sig om att vi inte har samröre med oseriösa aktörer som Falcon eller Allra, säger han och tillägger.

- Våra användare känner sig trygga när de förstår att det är PTK tillsammans med Svenskt Näringsliv som äger ITP-avtalet och att PTK är en samverkansorganisation bestående av 26 fackförbund. Det kan vi bli ännu tydligare med.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907