I ett yttrande som Pensionsmyndighetens advokater på Hellström advokatbyrå skickat till tingsrätten, framgår att upphandlingen av "mellanhand" till köpet av de warranter som köpts in via Dubai ska ha varit "riggade".
Allra har ju envist hävdat att upphandlingen skett enligt det som kallas "best execution" och att man alltså kontaktat flera potentiella mellanhänder, men efter utvärdering av dessa kommit fram till att det bästa erbjudandet lämnats av det egna dotterbolaget i Dubai.
Som vi tidigare berättat köpte Dubaibolaget in en warrant från den franska banken Natixis, något som genererade vinster till Dubaibolaget på sammanlagt 170 miljoner kr.
Pensionsmyndigheten har bett att få underlag till upphandlingen av affären och har fått det, även om man kallar materialet "undermåligt" och påpekar att det man fått består av kortfattade mail avseende prisuppgifter för warranten.
Av dessa mail drar Pensionsmyndighetens advokater slutsatsen att hela processen är riggad. De som ska lämna pris på affären har fått en senare deadline än den första. Av alla mottagna priser är det bara en som ställer ett pris på ett bra sätt. Övriga kan inte lämna pris på grund av att det är för kort om tid eller också hänvisar man till att man inte är "duktig på den här marknaden". Man har alltså frågat aktörer som inte vill göra affären eller ens ställa priser.
"Tidsstämplingen i maildialogen gör att det ser ut som att flera av motparterna de facto fört dialog med en upphandlare som sitter i Dubai (eller samma tidszon som Dubai som är tre timmar före CET). Detta väcker misstanken att man först begärt in pris av en professionell aktör, därefter riggat en upphandling med fyra externa parter som inte är tillräckligt kunniga på denna typ av värdepapper, i syfte att kunna visa på en professionell upphandling", skriver Pensionsmyndigheten.
Resultatet av riggningen blir då att affären hamnar hos Allras Dubaibolag och att priset är tillräckligt dåligt (för fondspararna) för att det ska bli en rejäl distributionsersättning till Allras eget bolag i Dubai.
Och här verkar Allra också ha tagit begreppet "intressekonflikt" till en ny nivå, om advokaterna har rätt när de gissar på vad som kan ha hänt:
"Med tanke på att mailen har skickats från samma tidszon som Dubai så tycks upphandlingen delvis ha skötts från Dubai och sannolikt av Dubaibolaget självt. Detta strider mot reglerna om bästa orderutförande och tyder på att Dubaibolaget hade information om buden från övriga budgivare", skriver Pensionsmyndigheten i ett omfattande yttrande på mer än 30 sidor som Pensionsnyheterna tagit del av.
Pensionsmyndighetens syfte med skriften är att leda i bevis att Allra inte agerat i enlighet med det samarbetsavtal man tecknat med myndigheten och att visa att det inte är "god sed på premiepensionsmarknaden" att gynna det egna fondbolaget snarare än fondspararna. Om man bevisar det så ska myndigheten ha rätt att kasta ut Allra från fondtorget, vilket Pensionsmyndigheten hävdat hela tiden.
Processen i tingsrätten pågår och någon tidsplan för avgörande finns inte i dagsläget.