I mars presenterade regeringen ett förslag till sänkt skatt på sjuk- och aktivitetsersättning. Förslaget, som presenterades i en promemoria, skulle kunna läggas fram i budgetproppen för 2018 men var villkorat av "överläggningar" som skulle föras i det slutliga arbetet med proppen.
Förslaget innebär att skatten sänks för en person med högsta möjliga sjukersättning med omkring 200 kr i månaden, 2 483 kr om året, enligt regeringen.
Men nu kommer kritik. Skatteverket menar i ett remissvar att regeringens idé med en skattesänkning kommer att bli administrativt komplicerat och kosta pengar i utveckling eftersom man kommer att få lägga till en kolumn i alla skattetabeller och göra om sina beräkningsverktyg.
Bara detta skulle kosta mer än 500 000 kr i utvecklingskostnader, skriver Skatteverket.
En bättre väg att höja den ekonomiska standarden för de här grupperna vore istället att höja ersättningarna, snarare än att minska skatten, tycker Skatteverket som inte säger sig ha någon åsikt om huruvida de här grupperna ska få mer pengar att röra sig med eller inte.
Skatteverket tillägger att man i förslaget även vill ta in ersättningar, till exempel livräntor från utländska motsvarigheter, och att dessa ska kunna samordnas med de svenska.
Om skattereduktion ska gälla även för utländska motsvarigheter så bör man tydligt skriva i lag att även dessa är skattepliktiga, menar Skatteverket.
När förslaget presenterades skrev regeringen att det föranleder ändringar i inkomstskattelagen, skatteförfarandelagen och lagen om avräkning av utländsk skatt.
Enligt regeringen skulle ändringarna träda i kraft den 1 januari 2018, om man nu blir överens i regeringen och med sina myndigheter.