NYHETSARKIVET
1 okt 2008 12:34
Finansinspektionen: Sänkta avgifter ökar risk för intressekonflikter
Efter flera månaders fördröjning kunde Finansinspektionen i måndags offentliggöra sin granskning av Collectum och parternas upphandling av försäkringsbolag till ITP 1.

FI menar att de sänkta avgifterna leder till risk för korssubventionering mellan olika delar av försäkringsbolagens bestånd.

De säger vidare att den individuella och kollektiva flytträtt som Collectum infört, kan komma att öka risken för att de befintliga bestånden av försäkringar ”drabbas” i och med att man i upphandlingen slagit fast hur mycket av bolagets konsolidering som kunderna har rätt att ta med sig och att man satt ett maxpris för flytt.

FI reagerar också mot att försäkringsbolagen varit dåliga på att uppskatta hur många nya kunder de skulle komma att få. Det pris som man offererat bygger ju på att man skulle få en viss volym för att täcka kostnaderna för den nya produktlinjen.

Det finns också mycket olika sätt att beräkna pay-backtiden hos de olika bolagen. De mest ”långsiktiga” bolagen har uppgivit att tiden som avskrivningarna ska ske kan vara så lång som 20 år.

Detta trots att upphandlingsresultatet för fondförsäkring bara gäller under tre år och för traditionell försäkring under fem år.

Efter det kan nya villkor gälla och de bolag som är utvalda nu, kan inte räkna med att bli det nästa gång, något som FI anser att man borde ta höjd för. De kan dessutom tvingas att släppa ifrån sig det bestånd de arbetat upp och då finns ju bara kostnaderna för att skapa de nya produkterna kvar.

FI ser störst risker i bolag som drivs enligt ömsesidiga principer eftersom spararna där inte har något inflytande, trots att de bidrar med riskkapitalet. Det, skriver FI, ställer krav på bolagsledning och styrelse att se till att man verkligen använder riskkapitalet i ”pensionstagarnas intresse”.

Här tänker man på att bolagen har möjlighet att ta befintliga sparares pengar för att investera i de nya produkterna men om man gör det måste man se till att de inte är olönsamma investeringar, som görs för att bolagen uppgivit att det är ”omöjligt att stå utanför upphandlingarna”.

FI varnar också för att möjligheten för löneväxling som öppnats skapar en risk för ett urholkat konsumentskydd.

Detta eftersom privatsparare skyddas av regelverket i Försäkringsavtalslagen, men att parterna i den kollektivavtalade försäkringen haft möjlighet att avtala bort delar av FAL, något som gör att spararna kan hamna i en sämre situation än vad som skulle varit fallet om de köpt sin privata försäkring på traditionellt sätt.

FI skriver att man nu avser att ”utreda frågan om det är förenligt med god försäkringsstandard att i kollektivavtalad lösning tillåta ”privat pensionssparande”.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907