Investerings- och pensionsområdet utmärker sig som något mer problematiskt än övriga delmarknader inom bank och finans. Det konstaterar Konsumentverket i sin senaste konsumentrapport, som igår överlämnades till konsumentminister Per Bolund (MP).
Konsumentverket skriver att konsumenter som ska fatta finansiella beslut har bland de sämsta förutsättningarna för att lyckas med sina val, framför allt för att det är svårt att jämföra produkter.
"På detta område har det inte skett några förbättringar sedan vår undersökning inleddes 2013. Tillit till bankerna är låg. Under året har framförallt några av de svenska storbankerna fått negativ publicitet vilket kan vara en bidragande orsak till det låga förtroendet. Konsumenterna upplever också att marknaderna är komplexa och att det är svårt att få tillgång till oberoende information", skriver Konsumentverket.
Klagomål när det gäller försäkringar är mer vanligt förekommande än klagomål över bank- och finanstjänster, men när de senare räknas samman handlar det ändå inte om några försumbara mängder, enligt Konsumentrapport 2017.
Både hos Konsumenternas Försäkringsbyrå och hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå utgör klagomål drygt hälften av den totala mängden ärenden.
Klagomål om olika investeringar låg på tredje plats efter olika former av betalningar och lån och krediter.
"Konsumenternas Bank- och finansbyrå upplever att många konsumenter har svårt att förstå vilka investeringar de ska göra. De förstår inte produkterna och riskerna med dem. Byråns bild är att konsumenterna har begränsad kunskap om sparande, sparprodukter och hur man investerar både på kort och lång sikt. Efter att det avdragsgilla pensionssparandet upphörde 2016 uppstår frågor hos konsumenterna om hur man som privatperson sparar för sin framtida pension", enligt rapporten.
Anledningen till att det är svårt att jämföra olika investerings- och pensionsprodukter är att de är väldigt komplicerade. EU-förordningen om krav på faktablad för paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter (PRIIPs) är tänkt att underlätta detta för konsumenter, men Konsumentverket bedömer att den med största sannolikhet blir försenad. Planen nu är att förordningen ska träda i kraft den 1 januari 2018.