NYHETSARKIVET
3 okt 2008 12:13
Skiljenämnden: Priset för högt och avtalstiden för lång
Det som skiljenämnden främst tagit fasta på i dagens skiljedom mellan Skandia Liv är att avtalet som Skandia tecknade med DnB om förvaltningen av tillgångarna dels var för långt, sju plus fem år. Dels var volymen så stor att man vid den här tidpunkten, 2002, inte känner till något annat mandat i marknaden som skulle ha varit lika stort. Skiljenämnden skriver att villkoren beträffande avtalstid och uppsägningsmöjligheter har stor betydelse vid bedömningen av marknadsmässigheten i KAP 2002 (alltså avtalet); det motiverar en påtaglig sänknig av priset.

Skiljenämnden konstaterar att villkoren är ”synnerligen anmärkningsvärda” och det är tveksamt om någon fristående kapitalägare skulle ha ingått ett förvaltningsavtal med detta innehåll, oavsett vilken avgiften varit. Men, menar Skiljenämnden, ingen hade velat ta på sig uppdraget gratis. Så Skiljenämnden tar då på sig rollen att hitta prisnivån och landar i 10 punkter. Vad som tagits ut därutöver är alltså inte marknadsmässigt.

Den slutsatsen kan bli mycket intressant och kommer troligen att tas till intäkt av andra livsparare som kan tycka att man nu funnit ”benchmark” för vad det ska kosta att förvalta en livportfölj, även om avtalen som SEB Trygg Liv Gamla, Länsförsäkringar Liv, Folksam eller andra livbolag har inte är direkt jämförbara.
Ett antal experter har kallats in för att vittna om vilken avgift som är marknadsmässig och här fäster Skiljenämnden mycket stort värde vid de uppgifter som Alectas vd Tomas Nicolin och Peter Norman lämnat. De tycker att en fast avgift på 5 punkter hade varit rimlig och då utan någon rörlig avgift.

Skandias experter från Hewitt Bacon Woodrow vittnade att en avgift på 12 punkter skulle ha varit ”reasonable”. De har dock inte hämtat in avgiftsuppskattningen från den svenska marknaden varför tyngden i deras uttalanden ”försvagas markant”, enligt nämnden.

Nämnden kommer efter långt resonemang fram till att avtalet innebär en löpande överdebitering med 5 baspunkter och det är alltså den överdebiteringen som livspararan nu ska få tillbaka. Hur mycket det blir beror på utvecklingen av Skandia Livs portfölj framöver, men den kan uppskattas till uppemot 1,3-1,4 miljarder kr.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907