Idag presenterade PTK och Alecta en rapport som man kallar Pensionsplagiaten, en jämförelse mellan ITP 1 och icke kollektivavtalade pensionsplaner som finns på svensk arbetsmarknad. Inte oväntat visar rapporten att en låg avgift på sparandet, 0,21 procent av kapitalet under 50 år, ger mer pension för pengarna än om man betalar mer.
Tre typfall med olika ingångslöner och löneutveckling illustreras och i en första beräkning summerar man pensionskapitalet vid 67 års ålder, alltså efter 40 års sparande vid inträdesålder 27 år.
För typfallet "Informatören" med jämn och blygsam löneutveckling växer ingångslönen från 26 000 kr till drygt 37 000 kr under arbetslivet.
Pensionskapitalet, inklusive allmän pension uppgår då till 5 miljoner kr vid 67 års ålder om man haft ITP 1. Om man i stället funnits i privat upphandlad plan är kapitalet 200 000 kr lägre, 4,8 miljoner kr. Om man valt att köpa en privat pensionsplan till ordinarie listpris från förmedlare eller försäkringsbolag blir det en halv miljon mindre än i ITP, 4,5 miljoner kr.
- Pensionskapital är ett begrepp som är svårt att relatera till och därför har vi beräknat även en livsvarig månatlig pension. Detta eftersom kapitalet räknas upp med ränta-på-ränta under uppemot 20 år efter pensioneringen. Det gör att det handlar om totala sparperioder på uppemot 50 till 60 år, förklarade Alectas Lars Callert, som hjälpt PTK att räkna fram siffrorna, vid ett möte i förmiddags.
Månadspensionen för informatören blir då 23 600 kr i månaden i ITP 1 men 1 600 kr mindre i månaden om hen arbetat i företag med upphandlad plan. Den som jobbat hos en arbetsgivare som handlat över disk kan räkna med 19 600 kr livsvarigt.
För höginkomsttagare, här har man valt en jurist, blir skillnaden än mer dramatisk eftersom man då får del av de högre premierna på 30 procent av lönen över taket under många år. Juristen har 10 miljoner kr i kapital och skulle med ITP 1 få 52 100 kr i pension. Med en privat plan upphandlad till listpris blir månadspensionen 38 100 kr, 14 000 kr lägre per månad livet ut.
- Vi har velat göra en illustration över hur det ser ut och har inte räknat med de billigaste alternativen i ITP 1 och ställt det emot de dyraste privata alternativen. Vi har därför valt att lägga avgiften i ITP 1 för hela perioden, trots att det går att välja Alecta Optimal till 0,12 procent. Vi har valt att inte ta upp worst case. Vi har ganska låga antaganden i de icke kollektivavtalade planerna och alltså valt att ha lite anständighet i de exempel vi valt, förklarade Jonas Mellqvist, kommunikationschef för PTK, vid mötet.
Syftet med rapporten har alltså varit att visa vilka skillnader avgiftsuttagen ger under långa spartider och peka på värdet av låga avgifter.
Beräkningarna och rapportens slutsatser finns nu tillgängliga på sajten pensionsplagiaten.se där arbetsgivare som står i begrepp att teckna kollektivavtal ska kunna jämföra kostnader och utfall mellan ITP 1 och de andra erbjudanden de kan få från den öppna marknaden.
Där går det också att se hur mycket en anställd i företag med en egen pensionslösning behöver spara för att komma upp i nivå med ITP 1. Då handlar det om 1 200 kr i månaden i 40 år för att kompensera för de högre avgifterna för den som har en arbetsgivare som valt alternativ till ordinarie priser.
Alectas Pensionsekonom Staffan Ström förklarade i den efterföljande paneldiskussionen att kapitalet i de upphandlade fonderna i ITP fördubblats under de senaste tio åren, något som fick honom att spå att det finns mer pengar att tjäna i den förestående nya upphandlingen som ITP-parterna ska göra.
- Det är ett fantastiskt arbete som parterna gjort genom att förhandla ned avgifterna i ITP, något som skapat enorma värden. I och med att volymerna i fonderna har fördubblats så betyder det att det har blivit dubbelt så lönsamt att förvalta kapitalet. Det gör att det finns utrymme att halvera avgifterna, sa han.
Om den nya ITP-upphandlingen leder till den typen av ytterligare prispress är det frågan hur många privata aktörer som finner det mödan värt att vara med och konkurrera på kryssmarknaden och vara leverantör till ITP 1. Frågan är bara vart man annars ska vända sig?