NYHETSARKIVET
2 jun 2017 13:49
Förslaget om ny reglering för försäkringsförmedling presenterades i dag
Efter lång väntan presenterade regeringen i dag förslagen om ny lagstiftning för försäkringsdistribution. I praktiken innebär det att man visar hur förmedlingsdirektivet IDD-direktivet ska införas i svensk lag.

"Det ska inte råda någon tvekan om att försäkringsförmedlare ger det råd som är bäst för dig som kund, inte sin egen vinning", säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, i ett pressmeddelande från regeringen.

Pensionsnyheterna avstår i dag ifrån att recensera eller analysera de nya reglerna som totalt omfattar mer än 500 sidor text med överväganden om effekter och konsekvenser av införandet av IDD och värdepappersmarknadsdirektivet MiFID 2 i en ny lag om försäkringsförmedling.

De nya bestämmelserna syftar bland annat till att klargöra vilka tillstånd som krävs för att distribuera försäkring, utföra investeringstjänster relaterade till finansiella instrument och att ge rådgivning om fonder inom premiepensionssystemet.

Vid en hastig bläddring har Pensionsnyheterna dock upptäckt att förmedlare som erbjuder fondförsäkring kommer att omfattas av både försäkringsförmedlingsregler och värdepappersmarknadsreglerna. I dag betraktas ju det som ren försäkringsförmedling.
En fond- eller depåförsäkring består ju både av ett försäkringsskal och investeringsfonder och vid rådgivningen träffar man ju båda regelverken, IDD och MiFID 2, och då ska båda tillämpas, menar regeringen och skriver:

"Det saknas bärande skäl till varför det skulle vara tillräckligt för en försäkringskund att få del av investeringstjänster enligt andra regler än de som gäller enligt regelverket på värdepappersmarknaden. De praktiska och administrativa svårigheterna i denna del ska inte överdrivas, eftersom reglerna i flera avseenden är lika, och företagen torde även kunna begränsa gränsdragningsproblemen genom att välj att tillämpa de strängare kraven på hela sin verksamhet", skriver man i förslaget på sidan 157.

Vilka effekter det här får för ersättningar och möjligheterna att få betalt måste vi läsa vidare för att kunna ha åsikter om. Det gäller även de tillsynsbefogenheter som regeringen ger till Finansinspektionen och hur myndigheten i sin tur väljer att använda sina befogenheter.

Så för dagen meddelar Pensionsnyheterna bara att vi återkommer med mer besked när vi trängt in i de mycket snåriga detaljerna och kan avgöra i vilken mån man valt att gå längre än de EU-direktiv man nu ska göra om till svensk lag.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 23 februari 2018, med vissa övergångsbestämmelser. Förslaget går ut på remiss i nästa vecka.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907