Sedan halvårsskiftet har aktier och räntor fallit med i genomsnitt 25 procent, vilket ätit upp delar av pensionsbolagens buffertar. Enligt en rapport från Finansinspektionen, som utkom idag, klarar bolagen fortfarande de lagstadgade solvenskraven, men marginalerna har försämrats.
Enligt en analys som Pensionsnyheterna tagit del av har skulderna i ett genomsnittligt livbolag ökat med 25 procent under det senaste året, samtidigt som tillgångarna minskat i värde med 17 procent.
För att minska risken och för att se till att man inte hamnar på rött ljus i trafikljusmodellen måste bolagen i den här situationen matcha sina tillgångar och skulder bättre. Det gör att de behöver sälja aktier och korta räntepapper för att istället köpa obligationer med längre löptider. Men eftersom alla livbolag befinner sig i samma situation är utbudet av långa obligationer idag för litet.
FI skriver att möjligheten för branschen att under rådande marknadsförutsättningar på kort sikt minska sitt risktagande genom att bolagen säljer av riskfyllda tillgångar är begränsad och menar att om alla vill köpa långa papper så driver det ned tillgångspriserna ytterligare, vilket kan slå tillbaka mot bolagen.
Det FI beskriver har kallats dödsspiralen och var något som branschen varnade för i diskussionerna om trafikljussystemet. Bolagen riskerar ju att hamna i en situation där alla slåss om ett för litet utbud av långa obligationer vilket kommer att driva upp priserna och pressa ned räntan.
Då måste bolagen minska risken ytterligare och förlänga sina löptider, vilket driver ned räntan ytterligare och gör det svårt för bolagen att uppfylla sina åtaganden.
Det är mot den bakgrunden som man ska se FI:s signal om att man kan komma att ändra i föreskrifterna och öppna för möjligheten att diskontera skulderna mot säkerställda bostadsobligationer snarare än swapräntan.
FI skriver dock att man då måste ha någon som vill ge ut obligationer med längre löptider, något som branschen länge efterlyst. Men att riksgälden skulle ge ut några sådana är otänkbart.
- Aldrig i livet att vi kommer att ge ut några ytterligare längre obligationer nu. Vi har ju inget lånebehov utan istället överskott. Så vi kommer inte att låna upp en massa pengar som vi inte behöver utan det Finansinspektionen menar är att bostadsinstituten ska ge ut bostadspapper med längre löptider och som livbolagen i sin tur ska köpa, säger Marja Lång, informationschef på Riksgäldskontoret till Pensionsnyheterna.
Det förtjänar att påpekas att det här problemet är en följd av införandet av marknadsvärderade tillgångar och skulder i solvensberäkningarna genom tjänstepensionsdirektivet som i praktiken gäller i hela EU. Det gör att efterfrågan på de längre löptiderna även i euroobligationer kommer att öka och driva ned långräntorna över hela linjen om inte utbudet ökas.