Nya lagen om försäkringsdistribution träder i kraft i februari 2018 och innebär skärpta regler för distribution av försäkring som utförs av försäkringsföretag, återförsäkringsföretag och försäkringsförmedlare.
Eftersom rådgivning som utförs av förmedlare kring investeringsbaserade försäkringsprodukter kommer ses som investeringsrådgivning och kräva tillstånd enligt lagen om värdepappersmarknaden innebär det att livförmedlare behöver tillstånd, skriver advokaten Magnus Dahlgren från Dahlgren & Partners i en analys.
Dahlgren & Partners är en specialistbyrå inom finansiella tjänster med inriktning mot tjänstepension.
"Mest intressant är att försäkringsförmedlare (inte anknutna och inte sidoverksamma) inte ges någon övergång att inhämta relevanta tillstånd. Om förslaget skulle stå sig måste således de försäkringsförmedlare som inte har värdepapperstillstånd upphöra med sin verksamhet såvitt den avser rådgivning kring investeringsbaserade försäkringsprodukter eller pensionsförsäkring", skriver han.
Enligt definitionen är en investeringsbaserad försäkringsprodukt "en försäkringsprodukt med ett förfallo- eller återköpsvärde som helt eller delvis är direkt eller indirekt exponerat mot marknadsvolatilitet, med undantag för skadeförsäkringsprodukter, livförsäkringsavtal där ersättning enligt avtalet endast betalas ut vid dödsfall eller vid invaliditet till följd av skada, sjukdom eller funktionsnedsättning samt pensionsförsäkringar".
"Typiskt sett innefattas således fond- och depåförsäkringar, men kanske kan alla försäkringar som har inslag av sparande i sig komma att räknas hit?", skriver Dahlgren.