Rapporteringen av trafikljuset fortsätter som vanligt, skriver FI på sin hemsida. Trafikljusmodellen är ett tillsynsverktyg och inte regelverk som mäter om bolagen har tillräckliga marginaler för att stå emot extrema prisförändringar på de finansiella marknaderna. Exempelvis mäts bolagens motståndskraft mot aktieprisfall på upp till 40 procent, räntefall på 30 procent och fall i fastighetspriserna med 35 procent.
Det finns inga sanktioner mot bolag som visar rött ljus i trafikljusmodellen, det vill säga bolag som rapporterar att deras soliditet inte skulle kunna klara stresscenariot. FI verkar dock för att samtliga bolag i normala tider ska klara de prisförändringar som mäts i trafikljusmodellen. FI har som policy att inte namnge bolag som rapporterar rött ljus. Vid den senaste rapporteringen 30 juni 2008 uppgav samtliga pensionsbolag att de kunde klara stresstestet.
De här skrivningarna antyder att det finns bolag som, om de rapporterat idag skulle hamna på rött ljus. Detta är dock enligt FI inget konstigt utan en naturlig följd av den senaste tidens turbulens och behöver inte innebära att bolagen tar för stora risker.
- Att toksälja aktier för att minska riskerna tror vi inte är det långsiktigt bästa för spararna i det här läget, säger Tomas Flodén chefsanalytiker på FI till Pensionsnyheterna.
De höga marginaler som krävs i trafikljusmodellen har funnits just för att skydda pensionerna mot den typ av marknadsutveckling som vi upplevt de senaste månaderna, skriver FI och tillägger Pensionsåtaganden är av mycket långsiktig karaktär och FI förväntar sig att bolagen på sikt och i takt med att marknaderna återhämtar sig bygger upp sina riskbuffertar igen. Som FI meddelade i torsdags är detta inget som är möjligt eller önskvärt att eftersträva på kort sikt.