NYHETSARKIVET
16 aug 2017 12:46
Redovisning på fel konto ledde till att utfäst direktpension träffades av löneskatt
Ett bolag som med pant i en K-försäkring utfäst en direktpension till en medarbetare som inte hade bestämmande inflytande har sedan 2013 redovisat förändringen av värde på försäkringen, som motsvarat hela finansieringen av löftet.

Bolaget har inte yrkat avdrag för tryggandekostnader i inkomstdeklarationen och det har alltså varit fråga om en icke avdragsgill utfästelse.

Ökningen av värdet på försäkringen har inte tagits upp som underlag för särskild löneskatt under tiden.

Skatteverket har hävdat att bolaget borde ha gjort just det eftersom de ansett att det varit fråga om en avsättning enligt tryggandelagen och att man då löpande skulle ha tagit upp ökningen av värdet och löpande betalat särskild löneskatt.

Bolaget anser att man redovisat på fel konto, men att direktpensionen ändå inte är att anse som tryggad enligt Tryggandelagen. Detta eftersom det är fråga om en avgiftsbestämd utfästelse, inte en förmånsbestämd som Tryggandelagen enligt bolaget har sin grund i.

Men Skatterättsnämnden bedömer att bolagets hantering av direktpensionen ryms inom de regler som gäller för avsättning enligt tryggandelagen. Det innebär att man ska betala särskild löneskatt på den aktuella utfästelsen.

Om bolaget istället hade redovisat under rätt rubrik skulle man sluppit drabbas av löpande skatt och istället kunnat "låna" till skatten under tiden fram till uttagstidpunkten. Man hade då sluppit betala 24,26 procents skatt på avsättningen för den försäkring som köpts. Istället hade skatten då först tagits ut vid utbetalningen av pensionen och försäkringens värde ökat med avkastning under tiden fram till pensionen.

Men, nu blir det inte så. När skuld för direktpension bokas under rubriken "Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser enligt tryggandelagen" ska man enligt Skatterättsnämnden betala skatt på förändringen av bokfört värde. Om man däremot valt att boka upp värdet på kontot "Övriga avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser" skulle man sluppit betala skatt löpande och istället fått betala i takt med pensionsutbetalningarna.

Så läxan till landets redovisningsfolk och revisorer blir att vara noga med på vilket konto man bokar upp pensionsförpliktelser på. Om man väljer fel konto så kan det bli skatteöverraskningar om avsättningen uppfyller kraven i Tryggandelagen, vilket det aktuella bolaget nu fått erfara att deras gör.

Förhandsbeskedet publicerades den 8 augusti 2017.

Tilläggas bör, säger nestorn Anders Palm, att skuld för pension till personer med enligt 5 § Tryggandelagen bestämmande inflytande inte får redovisas inom tryggandelagen och därför inte får belastas med omedelbar löneskatt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907