Fram till och med den 31 december 2007 var det möjligt att sälja sin kapitalförsäkring och yrka avdrag för en eventuell kapitalförlust.
Vid försäljning av en kapitalförsäkring från vilken försäkringsbelopp hade utbetalats innan försäljningen, var frågan hur det utbetalda beloppet skulle påverka det så kallade omkostnadsbeloppet. Omkostnadsbeloppet är det belopp som dras av från försäljningsintäkten när man beräknar om det har uppkommit en förlust eller en vinst vid försäljning av en kapitaltillgång.
SEB Trygg Livs uppfattning har varit att utbetalda belopp ska minska omkostnadsbeloppet krona för krona. Skatteverket har varit av uppfattningen att utbetalningen ska minska omkostnadsbeloppet i samma proportion som den mellan utbetalningens storlek och värdet på försäkringen omedelbart före utbetalningstillfället, så kallad proportionering. Skatteverkets metod har inneburit att omkostnadsbeloppet har blivit lägre än om avräkning skett krona för krona, vilket normalt också har inneburit att den avdragsgilla förlusten har minskat.
Efter kontakt med SEB Trygg Liv ansökte Allmänna ombudet hos Skatteverket i december 2007 om förhandsbesked hos Skatterättsnämnden i frågan. Ansökan gällde en kund i SEB Trygg Liv, för vilken Skatteverket medgett ett lägre avdrag än kunden yrkat i sin deklaration.
I beslut den 2 juni 2008 bedömde Skatterättsnämnden att övervägande skäl talade för att omkostnadsbeloppet ska minskas krona för krona, vilket innebär att man ansåg att avräkningen ska göras i enlighet med SEB Trygg Livs uppfattning. Den 10 oktober fastställde Regeringsrätten Skatterättsnämndens beslut.
Regeringsrättens dom betyder att den som har sålt en kapitalförsäkring och till följd av Skatteverkets beräkningsmetod - har fått lägre avdrag än vad som yrkats i deklarationen kan få sitt beslut ändrat i positiv riktning.
- Vi har redan nu 80 ärenden som ligger och där kunderna nu kan begära omprövning av sin taxering, vilket man har sex år på sig att göra. Vi valde att inte begära omprövning av några enskilda ärenden utan lagt dem på hög för att avvakta regeringsrättens avgörande. Nu kan omprövning ske av skatteverket på ett enkelt sätt eftersom Regeringsrättens avgörande är prejudicerande. Det innebär att varje ärende inte behöver gå igenom alla instanser, säger Viveka Bylander jurist på SEB Trygg Livs kundjuridik som handlagt frågan.
Enligt Viveka Bylander kan det finnas något eller några fall som redan avgjorts i kammarrätten där man kommit till olika avgöranden. För dem som fått sitt ärende slutgiltigt avgjort går det inte att begära omprövning utan de som förlorat i kammarrätten har ingen möjlighet att få tillbaka några pengar från skatteverket.
Hur mycket pengar det handlar om är i dagsläget omöjligt att uppskatta. SEB Trygg Liv har tillhört de största aktörerna på den här marknaden men även Swedbank har haft ett antal ärenden varför det kan finnas ett par hundra ärenden som nu kan omprövas.
Det förtjänar att påpekas att regeringsrättens avgörande endast har bäring på försäkringar som sålts med förlust fram till årsskiftet eftersom lagstiftningen nu ändrats.