NYHETSARKIVET
2 okt 2017 13:50
PTK oroas av att nya IDD slår mot kollektivavtalade pensioner
PTK skriver i sitt remissvar på IDD att lagstiftarens tanke att gå utöver direktivets lydelse riskerar att göra det svårare att införa det kommande tjänstepensionsdirektivet IORP 2.

PTK påpekar att IORP 2 ger stora möjligheter att behålla eller anpassa nationell lagstiftning till nationella förhållanden och skriver:

"I IORP 2 anges uttryckligen att institut som tillhandahåller tjänstepensionsförmåner ska beaktas med hänsyn till deras sociala funktion samt tredjepartsförhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare. De ska därför inte behandlas som rena finansiella tjänsteleverantörer. IORP 2 innehåller inga bemyndiganden för kommissionen att anta delegerade akter, men kan komma att kompletteras av riktlinjer från EIOPA. De båda regelverken IDD och IORP 2 kan därför också antas komma att utvecklas på olika sätt var för sig på EU nivå. Detta bör beaktas redan vid genomförandet av IDD genom att inte regler som går längre än direktivet antas."


PTK tycker vidare att partslösningarna för tjänstepension inte borde hanteras i IDD utan att man istället låter distributionsreglerna för dessa gå via tjänstepensionsdirektivet IORP 2. PTK vill därför vänta med nya regler till dess att tjänstepensionsdirektivet är klart att rullas ut, så att man inte får dubbla regelverk som kan träffa kryssvalsprodukterna.

PTK påpekar vidare att bestämmelserna om intressekonflikter, ersättningar från tredje part, lämplighetsbedömning vid rådgivning samt dokumentation och rådgivning i förslaget till lag om försäkringsdistribution också ska vara tillämpliga vid distribution av pensionsförsäkringar som är exponerade mot marknadsvolatilitet.

PTK tycker att det är att gå för långt och reglerna, som kommer ifrån MiFID 2, behövs inte för de kollektivavtalade pensionerna, som PTK tycker att parterna är bra på att hantera själva.

I lagförslaget finns en bakdörr som innebär att Finansinspektionen får möjlighet att bevilja undantag för kraven i efterhand, men det verkar PTK inte gilla alls och skriver:

"Förslaget i betänkandet, särskilt med den föreslagna lagstiftningstekniken, att först införa de strängare bestämmelserna och sedan låta Finansinspektionen bevilja undantagrättsosäkerhet och att kostnader för både för arbetsmarknadens parter och för tillsynsmyndigheten uppstår, utan att målet om ökat kundskydd eller att förutsättningarna för konkurrens förbättras på marknaden för kollektivavtalade tjänstepensioner."

Och PTK gör tummen ned för förslaget i den mån det träffar parternas pensioner och skriver kärnfullt:

"PTK avstyrker förslaget i de delar det omfattar kollektivavtalade tjänstepensioner."

Om PTK skulle få bestämma, skulle de (som vanligt) hellre se att all kollektivavtalad försäkring skulle kunna regleras av parterna själva. Enda kravet skulle då vara att försäkringarna följer "en överenskommelse mellan huvudorganisationerna på arbetsmarknaden, i likhet med den lagstiftningsteknik som används i Försäkringsavtalslagen".

Kort sagt, friare händer för avtalsparterna om PTK får välja.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907