Tjänstepensionsmyndigheten EIOPA:s rapporteringskrav för tjänstepensionsinstitut i Europa är alldeles för långtgående och har en illa vald tidpunkt för ikraftträdande. Anmärkningsvärt med förslaget är också att information om enskilda institut ska lämnas direkt till EIOPA, säger Svensk Försäkring i sitt remissvar till förslaget.
Det EIOPA vill med förslaget är att strömlinjeforma rapporteringskraven och en enda robust rapporteringsström på kvartals- och årsbasis är tänkt att förbättra myndighetens underlag för tillsyn.
Men förslaget innehåller för långtgående krav på upplysningar om poster i balansräkningen och vissa resultatposter. Utöver det ska varje post delas upp beroende på om den är för en premiebestämd eller förmånsbestämd plan eller en hybridplan.
"Tjänstepensionsinstituten och tillsynsmyndigheter måste få tillräckligt med tid för att anpassa system och rutiner till förändrade rapporteringskrav. Vi anser att det är olyckligt att EIOPA väljer att införa nya rapporteringskrav bara ett år innan IORP II-direktivet ska vara genomfört i EUs medlemsstater. För att undvika att nya regler införs två gånger på kort tid, föreslår vi därför i vårt remissvar att EIOPA senarelägger ikraftträdandet av de nu remitterade förslagen", säger Svensk Försäkrings ekonom Karin Chenon.
Förslaget har också krav på att nationella tillsynsmyndigheter ska lämna information till EIOPA om enskilda IORPs om deras balansomslutning överskrider en miljard euro, eller information om de fem största instituten per land. Detta tar inte hänsyn till den kollektiva lösning som finns i Sverige, menar Chenon.
"Det är tydligt att EIOPA har skrivit förslagen utifrån perspektivet en arbetsgivare, en pensionsplan, ett tjänstepensionsinstitut. EIOPA bortser från den kollektiva lösning vi har i Sverige med branschgemensamma planer och med institut som tryggar utfästelserna i pensionsplanerna för alla de arbetsgivare som är anslutna till planen. EIOPA har inget tillsynsansvar för enskilda institut. Vi invänder därför särskilt emot förslaget att företagsspecifika uppgifter från enskilda tjänstepensionsinstitut över en viss storlek ska lämnas till EIOPA", säger hon.
EIOPA:s förslag drabbar de svenska tjänstepensionskassorna, försäkringsbolag som tillämpar övergångsreglerna för tjänstepensionsverksamhet och företag som i framtiden väljer att ombilda sig till tjänstepensionsbolag.