NYHETSARKIVET
30 okt 2017 12:10
Pensionsmyndigheten vill flytta förvaltning av tradförsäkring till ny myndighet
Pensionsmyndigheten vill inte längre ha ansvaret för traditionell försäkring. I en promemoria föreslås att en annan statlig myndighet vars uppgift är kapitalförvaltning får ansvaret och Kammarkollegiet bedöms som mest lämplig.

Redan idag bedriver Kammarkollegiet förvaltning av traditionell försäkring som ett av tre uppdrag åt Pensionsmyndigheten genom outsorcingavtal. Det ursprungliga förslaget skickades in i juni 2016 men har nu uppdaterats med att lägga till AP-fonderna som möjlig värdmyndighet, även om bedömningen är att Kammarkollegiet är mest lämpad.

Resonemanget från Pensionsmyndigheten är att en flytt av denna förvaltning till annan myndighet leder till att den som tar över kan dra nytta av betydande stordriftsfördelar. Samtidigt kan Pensionsmyndighetens uppdrag renodlas och förenklas, står det i promemorian.

"Dessutom bör de pensionärer som valt traditionell livförsäkring kunna dra nytta av den större kapitalförvaltningsvolym och resurser som redan finns inom staten. Kammarkollegiet och AP-fonderna har redan en organisation och struktur på plats för en mer utvecklad och komplex kapitalförvaltning. Med sitt stora kapital och upparbetade affärsrelationer har de redan tillgång till investeringsmöjligheter som Pensionsmyndigheten eventuellt skulle behöva bygga upp på egen hand om förvaltningen skulle ligga kvar hos myndigheten. Vidare finns hos de kapitalförvaltande myndigheterna en kapitalförvaltningskompetens i varje hierarkiskt skikt som är svår att upprätthålla på Pensionsmyndigheten givet vår inriktning mot pensionsadministration och information", skriver Pensionsmyndigheten.

Vidare tror man på Pensionsmyndigheten att både Kammarkollegiet och AP-fonderna kan göra den resurskrävande förvaltningen på ett bättre och billigare sätt. Även om det finns fördelar med outsourcing så måste en kapitalförvaltningskompetens fortfarande finnas till viss del för att alla förvaltningsbeslut ska förstås. Arbetet med upphandlingen blir för Pensionsmyndigheten ganska stort och kostsamt också.

Samtidigt menar Pensionsmyndigheten att det kan behöva införas en ny reglering för att se till att kapitalet förvaltas utan ovidkommande politiskt ställningstagande.

"Det finns också anledning att beakta det faktum att tillväxten av kapitalet i den traditionella försäkringen på sikt kan komma att resa principiella frågor om självständigheten vid utövandet av förvaltningen. Lagstiftaren har ansett att den statliga kapitalförvaltningen inom AP-fonderna kräver en särskild reglering bland annat för att säkerställa att förvaltningen av fondmedlen sker utan ovidkommande politiska hänsynstaganden. Någon motsvarande reglering finns inte för Pensionsmyndighetens kapitalförvaltning och inte heller för Kammarkollegiets kapitalförvaltning. Om en flytt sker av förvaltningen av den traditionella försäkringens kapital till Kammarkollegiet kan en sådan reglering behöva införas", enligt promemorian.

I en bilaga kommenterar Kammarkollegiet att dess förmåga att hantera den traditionella försäkringen är god. Alla tillgångsslag förvaltas inte internt men det finns en bred kunskap i verksamheten om dem och en bred beställarkompetens.

"Som nämnts tidigare i promemorian förvaltar kollegiet redan matchningsportföljen som i nuläget motsvarar ca 2/3 av portföljens marknadsvärde. Vår förmåga att ta hand om den sista tredjedelen eller tillväxtportföljen är god och bidrar även till att utveckla vår verksamhet. Förutom att en eventuell övergång till kollegiet därmed blir lättare, betyder det även att förvaltningen av den traditionella försäkringen sker kostnadseffektivt".
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907