Från och med i dag blir det möjligt att ladda ned rådgivningsappen Fundler från Apples App Store. Appen ska göra det möjligt för privatpersoner att identifiera sin egen risknivå och placeringshorisont för att på så sätt optimera sin allokering och samtidigt placera i kostnadseffektiva fonder eller ETF:er.
Till skillnad från traditionella rådgivare och nätmäklare finansieras inte tjänsten via kickbacks utan genom att kunderna betalar en avgift på 0,49 procent för tjänsten. Till det kommer kostnader från underliggande fonder på 0,16 - 0,2% vilket gör att man som sparare hamnar på en total avgift på omkring 0,7 procent av kapitalet.
Fundler har inga incitament att rekommendera något annat än det som kommer att vara lämpligast för kunden. Det här gör att grundarna skryter med att de har den första robotrådgivaren som är anpassad till de kommande strängare reglerna för oberoende rådgivning i MiFID 2.
Fundler, som i dagarna bytt namn från Primepilot, som den kallats under utvecklingsarbetet, tar i ett första steg sikte på att försöka förmå unga och datorvana användare att börja spara pengar och få mer avkastning än vad de i dag kan få på bankernas inlåningskonton.
- Vi riktar oss i ett första skede mot gruppen millennials (alltså de som är födda kring millennieskiftet) som vi hoppas ska vilja testa appen och börja spara och vi kommer till att börja med att marknadsföra den via sociala medier som Facebook, säger Ulf Ahrner, VD och medgrundare av Fundler, till Pensionsnyheterna.
Appen, som snart även kommer i en betaversion för Android, har testats under en utvärderingsperiod av omkring 600 personer. Av dessa är det, enligt Ulf Ahrner, bara två som hoppat av.
- Traditionellt har svenska fondförmedlare och mäklare fått provision på de fonder de rekommenderar till sina kunder. Detta har resulterat i uppenbara intressekonflikter och försämrad kvalitet på råden man fått, enligt Anton Fagerlönn.
- Fundler väljer istället ut bästa möjliga fonder, världen över, utifrån den risknivå kunden bör ha. Givetvis har vi samma säkerhet, mobilt Bank-ID och investerargaranti som vilken bank som helst, säger Ulf Ahrner.
Kunderna får via appen löpande information om hur sparandet utvecklas och får pushad information om hur de till exempel ska agera i en situation där finansmarknaderna skakar och sparandet därför minskar i värde.
Ulf Ahrner säger att man hoppas på att inom det närmaste året få 100 000 nedladdningar av appen och att man inte bara ser Sverige som sin marknad.
- Vårt tillstånd gäller i hela EU så vi kommer att söka oss ut i hela Europa och då först till länder som likt Sverige har digitala identifieringstjänster som Bank-ID, något som för närvarande gäller i hela Norden. Men utvecklingen är snabb i omvärlden, säger Ulf Ahrner.
Appen avråder potentiella sparare från att spara om de till exempel har blancolån.
- Då får man en tydlig avrådan via appen. Först när man gjort sig av med blancolånen kan man få råd om att börja spara, säger Anton Fagerlönn.
Fundler ägs av grundarna men man har fått hjälp till sin finansiering av statliga Vinnova. SEB fungerar som förvaringsbank för kundernas sparande.