Svensk Försäkring stödjer skäliga och transparenta flyttavgifter men efterfrågar samtidigt en mer flexibel reglering eftersom avgiftsförslagen ställer försäkringsbolagen inför olika utmaningar beroende på deras verksamhetsförutsättningar.
Det skriver branschorganisationen i sitt remissvar på finansdepartementets promemoria om en effektivare flytträtt.
Promemorian föreslår begränsningar av avgiftsuttaget vid återköp och flytt av försäkring, vilket gäller dels avgifter för administrativ hantering av återköpet eller flytten, dels uttaget av kvarstående anskaffningskostnader, sådana kostnader som uppstod i samband med att försäkringsavtalet ingicks.
"Svensk Försäkring stödjer givetvis promemorians ansats om skäliga och transparenta flyttavgifter. Frågan om transparens kring avgifterna är dessutom en viktig komponent i Svensk Försäkrings branschrekommendation om information i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde en rekommendation som även framhålls i promemorian. Men samtidigt måste regleringen vara tillräckligt flexibel för att skillnader i verksamhets- och förvaltningsformer hos försäkringsföretagen ska kunna beaktas fullt ut. Med tanke på dessa faktorer varierar även företagens möjligheter att anpassa sig till föreslagna ändringar", skriver Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring.
I remissvaret föreslår Svensk Försäkring att begränsningen när det gäller uttaget av kvarstående anskaffningskostnader, alltså provisioner, förlängs från promemorians fem till tio år. Samtidigt framhåller organisationen att det i medlemskretsen råder delade meningar om tidsbegränsningens längd på grund av försäkringsföretagens olika verksamhetsförutsättningar. Av legala skäl avstyrks en retroaktiv tillämpning, särskilt då det råder stor osäkerhet om hur en sådan tillämpning kan påverka befintliga försäkringsavtal. Vidare tycker Svensk Försäkring att tillämpningsområdet för avgiftsreglerna i brist på närmare utredning i promemorian bara ska gälla flytt av pensionsförsäkrings värde och inte återköp.
"En flytt måste vara rättssäker för alla inblandade, vilket inbegriper att varken de kunder som flyttar eller de som stanna kvar ska missgynnas. Försäkringsföretagens olika verksamhetsformer och produktutbud innebär att de ställs inför olika utmaningar för att kunna upprätthålla denna rättssäkerhet om förslagen blir verklighet. När det gäller retroaktiv tillämpning anser vi dock att de legala förutsättningarna för en sådan tillämpning saknas. Återköpsfrågan är inte alls utredd i promemorian och konsekvenserna av en tillämpning på återköp av kapitalförsäkringar kan bli omfattande. Frågan är om det egentligen varit avsikten att återköp skulle fångas av förslagen", säger Johan Lundström.
Till sist uppger Svensk Försäkring i remissvaret att frågan om vem som disponerar över flytträtten bör utredas vidare, eftersom civilrätten kan utgöra ett hinder mot flytt. Det handlar då till exempel om tjänstepensionerna som "ägs" av arbetsgivaren, inte av den försäkrade.