Vid utgången av det tredje kvartalet låg Alectas konsolidering på 126 procent, vilket är mycket nära den nedre gränsen i intervallet 125-155 som Alecta skrivit in i sin policy.
Om bolaget går ned under 125 måste man "vidta åtgärder".
- Det finns varken någon "hur-reglering" eller "när-reglering" inskriven i policyn utan den säger bara att åtgärder ska vidtas för att skapa förutsättningar för konsolideringen att återgå till normalläget, säger Johan Anderson, presschef på Alecta, till Pensionsnyheterna.
I dagsläget ligger Alectas konsolidering troligen en bit under 125 procent. OMX index har gått ned med närmare 30 procent sedan dess och i USA har marknaden backat med knappt 20 procent, mätt som Dow Jones Industrial Average.
- Det går upp och ned och det ändras från dag till dag. Det är en väldigt speciell situation vi befinner oss i för närvarande, säger Erik Åsbrink, styrelseordförande i Alecta till Pensionsnyheterna.
Normalt brukar Alecta fatta beslut om premierna för det kommande året och värdesäkringen under hösten baserat på inflationen september föregående år till september innevarande år, men det beslutet är nu senarelagt.
- Oron på de finansiella marknaderna har lett till att beslutet skjutits upp. Det kommer att fattas i december, så att pensionärerna får besked om pensionerna före årsskiftet, säger Johan Anderson.
De verktyg som Alecta har i verktygslådan i den här situationen är endera att be att få ta parternas värdesäkringsmedel i anspråk eller att låta bli att indexera pensionärernas pensioner.
Vid livbolagskrisen 2002 hade man även tillgång till parternas del av de utskiftade överskottsmedlen, men dessa har nu till största delen förbrukats bland annat genom att parterna beslutat om att höja förmånerna i den ursprungliga ITPK:n.
Hittills har Alecta bara berättat att man inte längre ska göra några premiereduktioner, den 40-procentiga rabatten blir då noll.
- Genom att avstå från att lämna rabatter så sker en förstärkning i och med att premierna är satta med en marginal, men vilka andra åtgärder vi kan vidta kan jag inte svara på idag, säger Erik Åsbrink.
En sista åtgärd kan vara att man ber för att den finansiella oron blåser över och att tillgångarna stiger i värde. Att döma av hur läget på börsen ser ut idag, där Stockholmsbörsen hittills backat med drygt fem procent, kan det kräva en hel del böner.