I EU har som bekant de stora staterna ett betydligt större inflytande än de små. Det gör att det krävs en hel del matematik för att räkna ut om det nu finns en majoritet bland EU-länderna för att skjuta upp IDD-direktivet.
De 15 länder som skrivit under brevet är, med undantag för Storbritannien och Italien, främst mindre länder. Jättarna Frankrike, Tyskland och Spanien lyser med sin frånvaro. Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna kan det bero på att de lite i tysthet ställer sig bakom kravet på uppskjutning men att de inte vill förarga kommissionen genom att komma med jobbiga krav på ett ändringsdirektiv.
Om man vill försöka sig på Kremlologi så kan det vara så att det faktiskt är Sverige som tagit initiativet till brevet och fått med sig de övriga 14 staterna. För det talar att Aino Bunge, chef för finansmarknadsavdelningen på finansdepartementet, står som första undertecknare. Att för- och efternamnet börjar på A respektive B verkar inte ha något samband eftersom resten av undertecknarna inte alls följer i bokstavsordning.
Och skulle ordningen bygga på ländernas namn så borde inte Sweden med "S" komma högst upp.
Pensionsnyheterna har begärt att få se vilka länder som undertecknat brevet men har nekats detta på grund av "utrikes sekretess". Via andra vägar har vi dock fått del av brevet i omaskerad form och kan nu berätta att de övriga undertecknarna är:
Italien, Portugal, Slovenien, Österrike, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta och Storbritannien.
Räknar man på fingrarna utgör de 15 länderna en majoritet eftersom EU består av 28 medlemsstater, även om makten sällan beräknas efter så enkel formel i EU-sammanhang.