En nyhet som många lär bli glada över är att försäkringsdirektivet IDD skjuts upp av regeringen till åtminstone juli 2018.
Finansdepartementet har lagt upp en ny tidsplan på regeringens hemsida där det konstateras att EU-direktivet försenas på grund av ett allt för omfattande arbete. Vid sommarens remissrunda om IDD var ganska många instanser starkt kritiska till den korta införandetiden för lagstiftningen, inte minst Svensk Försäkring.
Planen var att införa IDD den 23 februari, men enligt den nya tidsplanen så ska en lagrådsremiss med förslag till den lagstiftning som krävs komma först under tidig vår 2018. Därefter ska en proposition lämnas över till riksdagen under våren och lagstiftningen ska träda i kraft i juli.
Den gamla tidsplanen håller inte på grund av att arbetet kräver en omfattande analys av flera komplexa frågor, framför allt hur IDD:s tillämpningsområde ska se ut i förhållande till MiFID 2, uppger finansmarknadsavdelningen.
"Det krävs omfattande analys för att säkerställa att de lagförslag som går utöver direktivets bestämmelser leder till önskad måluppfyllelse samtidigt som oönskade sidokonsekvenser undviks eller minimeras. Syftet med lagförslagen som går utöver direktivets är i huvudsak att öka konsumentskyddet på marknaden för försäkringsdistribution. I Ds 2017:17 En ny lag om försäkringsdistribution lämnas förslag till hur försäkringsdistributionsdirektivet ska genomföras i svensk lagstiftning. Ds:n skickades ut på remiss i juni fram till den 22 september i år. Framförallt företrädare för försäkrings- och försäkringsförmedlarmarknaden har lämnat omfattande synpunkter på lagförslagen som tar tid att analysera och bemöta inom ramen för pågående arbete med en lagrådsremiss. Den lagstiftning som krävs för genomförande av direktivet kommer därför inte att kunna antas i tid."
En framflyttning har diskuterats mycket även på EU-nivå. EU-parlamentet har redan röstat för att skjuta fram ikraftträdandet till den 1 oktober. Pensionsnyheterna har redan skrivit om att 15 medlemsstater dessutom undertecknat ett brev med krav på senareläggande.
Efter det har EU-parlamentets ekonomiska kommitté, ECON, skickat ett brev till kommissionens Valdis Domrovskis med samma budskap.