I fredags gick Pensionsmyndigheten ut med att ytterligare ett fondbolag slängs ut från fondtorget på grund av avtalsbrott. Det handlar om Advisor och fonden Advisor Världen, som myndigheten köpstoppade i juli och har utrett sedan dess.
Pensionsnyheterna fick tag på Advisors vd Mikael Svensson under fredag eftermiddag då han förklarade att bolaget ska begära en inhibition av beslutet att kasta ut dess fond.
- Parallellt med Pensionsmyndighetens utredning av oss, har det även pågått en rättsprocess i förvaltningsdomstolarna där vi ifrågasätter om Pensionsmyndigheten överhuvudtaget har rätt att fatta den här typen av beslut. I princip handlar det om huruvida en myndighet, genom ett civilrättsligt avtal eller på annat sätt, ska ha rätt att på eget bevåg utvidga sina befogenheter. Denna fråga är ännu inte slutgiltigt avgjord. Vi kommer att begära inhibition av beslutet till dess att rättsläget klargjorts, sa Svensson i fredags.
Men på Pensionsmyndigheten är man säker: beslutet går inte att överklaga.
- Avtalet är civilrättsligt och uppsägningen går enligt vår mening därför inte att överklaga till förvaltningsdomstol. Frågan har också prövats av såväl Förvaltningsrätten i Stockholm som av Kammarrätten. När Falcon överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen nekades man prövningstillstånd, säger chefsjuristen Mikael Westberg till Pensionsnyheterna idag.
Han tillägger att Pensionsmyndigheten enligt gällande lagar och regler som fondandelsägare har en ovillkorlig rätt att lösa in sina andelar i en fond, oavsett vad fonden anser om detta. Därför utgår han ifrån att Advisor löser in spararnas pengar i enlighet med detta.
Samtidigt får sig fondbolaget en känga av Westberg.
- Genom sitt agerande sällar sig Advisor till aktörer som Falcon och Allra som inte vill ta ansvar och följa de regler som finns för att skydda pensionsspararna och värna pensionssystemet. Det är ett förtroende och inte en rättighet att förvalta någon annans pengar, säger Westberg.
I fredags uppgav Svensson att Pensionsmyndigheten hänvisar till ärenden i Patent- och marknadsdomstolen som ännu inte vunnit laga kraft då de överklagats och fått prövningstillstånd i Patent- och marknadsöverdomstolen.
Myndigheten menar att Advisor löpande brutit mot avtalet på grund av sina aggressiva säljmetoder där säljare även utgett sig för att ringa från Pensionsmyndigheten, samt att de ringt kunder flera dagar i rad och dessutom tillämpat långa avtalstider.
På fondbolaget motsäger man sig detta och Mikael Svensson sa att Advisor inte brutit mot avtalet. Att många kunder ringt Pensionsmyndigheten med klagomål förklarar han med att nästan alla kom våren 2016 och är kopplade till beställningar av fondbytesblanketter.
- Pensionsmyndigheten hade då beslutat att göra de gamla fondbytesblanketterna ogiltiga och ersätta dessa med nya, kopieringsskyddade blanketter. Detta medförde att vi var tvungna att ersätta nästan en halv miljon blanketter för våra drygt 50 000 kunder. Även om vi meddelade våra kunder detta både genom e-post och vanlig post, har vissa kunder antingen inte läst eller inte tagit till sig informationen. Eftersom blanketterna endast kan och får beställas från Pensionsmyndigheten som skickar ut dem till kundernas folkbokföringsadresser, är det inte förvånande att ett mindre antal kunder blev förvirrade av utskicken och därför hörde av sig till Pensionsmyndigheten, sa Svensson i fredags.