Som det rapporterades igår så ligger Kollektivas tjänst för tillfället nere och bolagets fyra fonder har avlistats från premiepensionens fondtorg. Pensionsmyndigheten och Kollektiva har för närvarande olika syn på om hur mobilt BankID ska användas utanför myndighetens egna tjänst och parterna för en dialog för att hitta en lösning för närvarande.
Kollektiva skriver själva på sin hemsida att Pensionsmyndigheten i oktober krävde att Kollektiva upphör att tillhandahålla tjänsten Kollektiva fondval tillsvidare. I ett samtal med Pensionsnyheterna är bolagets vd Nicklas Larsson dock noga med att säga att KollektivaBästa Fonder inte blev avstängda.
- Vi har själva valt att avlista KollektivaBästa Fonder. Vi gjorde detta för att vi är måna om att komma framåt i den här diskussionen och ska vi komma framåt så ska inte fonderna förhindra det. Men det finns en gråzon just nu som vi får komma igenom, säger han.
Kollektivas affärsidé går ut på att användare tar rygg på de bästa användarnas fondval i premiepensionen, vilka i det här fallet definieras som de 15 procent sparare i ens egna generation som fått högst genomsnittlig värdeförändring sedan starten av sitt premiepensionssparande och som använt tjänsten de senaste 28 dagarna.
Det Pensionsmyndigheten hade synpunkter på, och som framfördes i ett brev skickat till bolaget den 31 oktober, var att fondbyten gjordes hos Kollektiva. Myndigheten tillåter dock inte att fondbyten utförs på annan plats än på myndighetens egna hemsida. Dessutom gillade Pensionsmyndigheten inte att den portföljen kunderna valde skickades till ett annat fondbolag, FCG Fonder i det här fallet, som köpte marknadsföring och varumärke av Kollektiva och listade fonderna på fondtorget.
Larsson är hoppfull om att hitta en lösning men kan inte i nuläget säga hur Kollektivas framtida verksamhet inom PPM kommer se ut.
- Vi hoppas och tror det. Vi träffar ändå Pensionsmyndigheten regelbundet och allt sker i god ton. Men i vilken form vi kommer tillbaka, om det blir fonder eller inte, det kan jag inte svara på just nu.
Avlistningen av fonderna har påverkat bolagets verksamhet, framhåller han.
- Det har inte varit positivt för verksamheten. Vi får se hur vi gör framöver, hittar vi ingen lösning för fonderna får vi i så fall hitta ett annat sätt att få in pengar på, säger Larsson.
Kollektivas verksamhet och fokus på det kollektiva har sedan starten 2015 inte haft en enkel resa. Pensionsmyndigheten har tidigare anmält bolaget för dess marknadsföring och man har även varit föremål för granskning från Konsumentverket. Detta har lett till att Kollektiva ändrat formuleringarna på sin hemsida för att förtydliga hur tjänsten fungerar och bland annat ändrat från "gratis" till "avgiftsfritt" eftersom en tjänst inte kan anses vara gratis om den kräver en motprestation, i det här fallet att användaren måste lämna sina uppgifter.
- Vi bryter ny mark med Kollektiva, vi gör något som ingen annan gjort tidigare och det gör att man ibland hamnar i de här gråzonerna. Men då får vi ändra oss, man måste anpassa sig, säger han.